Smrt Beba

SKB Mostar: Bebe su imale dovoljno razloga da umru i bez bakterije

Vijesti / Flash | 12. 10. 2016. u 09:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bebe su imale dovoljno razloga da umru i bez bakterije Klebsiella pneumoniae'', rekao je Ante Kvesić, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na press konferenciji održanoj u bolnici.

On je rekao kako je četvero nedonoščadi koje je preminulo u ovoj ustavni imalo spomenutu bakteriju, ali i druge dijagnoze koje su odgovorne za njihovu smrt.

''Sve bebe koje su umrle su imale četiri do pet ostalih dijagnoza. Je li Klebsiella pridonijela tome, vjerojatno da, bilo bi dobro da ih nisu imale, međutim sve dijagnoze su bile smrtonosne. Bi li se bebe izvukle da nije bilo Klebsielle ja to ne znam, možda i bi'', objašnjava Kvesić.

Rođene prije termina

On je rekao kako su bebe rođene prije termina, te su težile od 1,5 do 2 kilograma, te da nisu imale izgrađen imunološki sustav. Rekao je kako je su u bolnici učinili sve kako bi bebe preživjele, te kako su uključili kompletnu terapiju.

''Bebe nisu bile spremne za ovu borbu'', rekao je Kvesić i dodao kako na odjelu Pedijatrije nije bila prisutna infekcija.

Također je naveo kako je u spomenutom razdoblju u bolnici bilo četvero nedonoščadi koji su imali ovu bakteriju, ali koji su izliječeni i otpušteni kući.

Zbog čega je dijete premješteno?

Vesna Brkić, predstojnica Klinike za dječje bolesti je rekla kako se suosjeća s roditeljima preminulih beba, ali da sva odgovornost nije na liječnicima.

''Ovo su prematurna djeca, djeca rođena prije 37 tjedna trudnoće. U sva četiri slučaja bila je patologija trudnoće i visoka smrtnost. to je definicija rane sepse koja se razvija u prvih sedam dana života'', rekla je liječnica Brkić.

Brkić je rekla kako se nitko ne pita zbog čega je to dijete iz rodilišta premješteno na njihov odjel.

Ravnatelj bolnice je na press konferenciji rekao kako bolnica funkcionira normalno, te kako ne postoji nikakva izvanredna situacija.

''Mi radimo maksimalno koliko možemo u uvjetima koje imamo'', rekao je Kvesić i istaknuo potrebu za izgradnjom nove i bolje zgrade Pedijatrije.
Predočen zapisnik

Na press konferenciji ravnatelj je predočio zapisnik o medicinskom nadzoru koji je izvršila Federalna uprava za inspekcijske poslove, a koji je sačinjen na osnovu medicinske dokumentacije iz ove bolnice.

U njemu je navedeno kako je muško nedonošče rođeno 12. kolovoza, preminulo 16. kolovoza. Drugo nedonošče, također muško je rođeno 17., a preminulo je 21. kolovoza. Treće ženko nedonošče je rođeno 19., a preminulo je 23. kolovoza. Četvrto nedonošče koje je preminulo 10. rujna je rođeno 31. kolovoza.

Podsjećamo, Federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila je, 26. i 27. rujna ove godine, inspekcijski nadzor u oblasti zdravstvene inspekcije u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SBK) Mostar.

''Nakon ponovljenih nalaza hemokulture, kod svih nedonoščadi koja su smještena na tom odjelu izolirana je bakterija Klebsiella pneumoniae (sloj ESBL), a u jednom slučaju iz nalaza brisa vrha katetera izolirana je Klebsiella pneumoniae. Pored provedene antibiotske terapije, četvero nedonoščadi je umrlo, a četvero nedonoščadi (koje je imalo sličnu kliničku sliku uz pojavu simptoma sepse) je izliječeno'', navodi se u inspekcijskom izviješću i dodaje kako će o onome što je utvrdio inspekcijski nadzor biti obaviješteno nadležno tužiteljstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close