Suradnja sa Seulom

Sjevernokorejski lider Kim Jong-Un pozvao na poboljšanje međukorejskih odnosa

Vijesti / Flash | 01. 01. 2015. u 21:08 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjevernokorejski lider Kim Jong-Un je u četvrtak pozvao na poboljšanje međukorejskih odnosa i izjavio da je otvoren za razgovore "na najvišoj razini" s Južnom Korejom, objavila je novinska agencija Yonhap.

Ovo je izjava iz Kimove novogodišnje poruke koju je izravno prenijela sjevernokorejska državna agencija, objavila je agencija.

''Moramo pisati novo poglavlje u povijesti sjevernokorejskih odnosa. Nema razloga da ne održimo razgovore na visokoj razini'', izjavio je Kim, prema ovim izvorima.

On je pozvao na "veliku promjenu" u teškim odnosima između dvije Koreje, koji su tehnički još uvijek na ratnoj razini od okončanja sukoba 1950.-1953. godine na Korejskom poluotoku.

Izjava prvog čovjeka Sjeverne Koreje dolazi četiri dana nakon otvaranja Seula.

Južnokorejski ministar za Ujedinjenje Ryoo Kihl-Jae, zadužen za sjevernokorejska pitanja, predložio je u ponedjeljak u Pyongyangu da se održe razgovori na visokoj razini u siječnju.

''Spremni smo razgovarati o svim temama od zajedničkog interesa'', rekao je Ryoo na konferenciji za novinare. On je izjavio da je spreman susresti se s predstavnicima sjevernokorejske vlasti u Seulu ili Pyongyangu.

Posljednja sjednica formalnih međukorejskih razgovora na visokoj razini održana je u veljači 2014. godine. Ona je omogućila susret obitelji razdvojenih Korejskim ratom, što je ključna tema između dviju zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close