THAAD sustav

Sjeverna Koreja upozorila ''snažnim mjerama'' protiv razmještanja raketnog sustava

Vijesti / Flash | 11. 07. 2016. u 11:41 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja upozorila je danas da će poduzeti "snažne mjere" protiv američkog razmještanja proturaketnog sustava THAAD u Južnoj Koreji.

Protumjere će biti poduzete kada se objavi odluka o razmještanju sustava, upozorila je sjevernokorejska vojska u priopćenju koje je prenijela državna novinska agencija KCNA.

Pyongyang je naglasio da razmještanje proturaketnog sustava predstavlja "ozbiljnu prijetnju" i da navodi Seula i Washingtona da je sustav namijenjen u defanzivne svrhe izazivaju konfuziju.

''Zajedničko razmještanje THAAD sustava rezultat je američke ambicije da dominira svijetom i da suprotstavi Južnu i Sjevernu Koreju. Vojska Demokratske Narodne Republike Koreje pokrenut će nemilosrdne osvetničke napade kako bi svela Južnu Koreju na gomilu ruševina'', navodi se u priopćenju.

Seul i Washington priopćili su u petak da su dvije savezničke zemlje odlučile razmjestiti sustav THAAD u Južnu Koreju kako bi zaštitili tu zemlju od sjevernokorejske nuklearne prijetnje, od njenog oružja za masovno uništenje i balističkih projektila.

Zemlje regije, među kojima su Kina i Rusija, u više navrata su izražavale ozbiljnu zabrinutrost zbog dalekosežnih negativnih posljedica razmještanja proturaketnog sustava, prenosi agnecija Xinhua.

Kopirati
Drag cursor here to close