Ljudska prava

Sjeverna Koreja UN-u: Prvo riješite Ameriku

Vijesti / Flash | 10. 12. 2014. u 09:02 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja, koju su Ujedinjeni narodi optužili za teška kršenja ljudskih prava, pozvala je u srijedu Vijeće sigurnosti da osudi Sjedinjene Američke Države nakon objavljivanja izvještaja u kojem se navodi da se CIA služila mučenjem.

Otkrića iz izvještaja američkog senata o mučenjima nekoliko desetaka zatvorenika povezanih s Al-Kaidom predstavljaju pravi test kredibilnosti za Vijeće sigurnosti, smatra sjevernokorejski režim.

''Ako Vijeće sigurnosti hoće da razgovara o ljudskim pravima, trebalo bi da se zainteresira za mnogobrojna kršenja ljudskih prava u SAD-u '', mišljenje je režima koje je prenijela sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Vijeće sigurnosti UN-a treba tijekom prosinca razmotriti stanje ljudskih prava u Sjevernioj Koreji, nakon što je prošli mjesec Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju u kojoj se od Vijeća traži obraćanje Međunarodnom kaznenom sudu.

Neobavezujuća rezolucija uveliko je zasnovana na izvještaju UN-a objavljenom u veljači koji je nakon duge istrage o kršenjima ljudskih prava u Sjevernoj Koreji zaključio da je bilo pogubljenja "bez premca u suvremenom svijetu".

Pjongjang je reagirao prijetnjom da će izvesti novu nuklearnu probu.

Kopirati
Drag cursor here to close