Monolitni sustav

Sjeverna Koreja komentira: SAD su izazvale kolaps Europske Unije

Vijesti / Flash | 06. 07. 2016. u 17:15 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjevernokorejski "Rodong sinmun" (Radničke novine), list CK Radničke partije Koreje, krivicu za odluku Britanaca da izađu iz EU svalio je na imperijalizam SAD. "Stvarnost Europe danas, slikovito pokazuje da su upravo SAD izazvale izbjegličku krizu i krizu kolapsa EU", navodi se u tekstu čiji je prijevodu objavljen na portalu NKnews.

Glavni motiv za Brexit je bila sirijska izbjeglička kriza koju je izazvao "američki imperijalizam", navodi list Središnjeg komiteta radničke partije Koreje.

Brexit pokazuje da "povlađivanje SAD bez posjedovanja čvrstih načela vodi neizbježnoj katastrofalnoj sudbini (kao kod EU)", navodi se u tekstu koji su prenijeli i britanski Guardian i američki Washington post.

Radničke novine, prema prijevodu, objašnjavaju čitateljima da je EU isprva napravljena kao protuteža "imperijalističkom monolitnom sustavu SAD", ali da je izgubila "prvobitni duh" osnivanja Unije podrškom SAD i potonjim doprinosom krahu bliskoistočnih zemalja kao što su Irak, Afganistan, Jemen i Sirija, prenosi Beta.

SAD su uvele sankcije protiv najviših sjevernokorejskih funkcionera uključujući lidera Kim Jong Una za, kako je priopćeno, "zloglasno kršenje ljudskih prava". Meta sankcija su imovina i druga sredstva pod jurisdikcijom SAD, a pored Kim Jong Una pogođeno je još 10 pojedinaca i pet pravnih osoba, priopćilo je američko Ministarstvo financija, prenosi Reuters.

"Pod vladavinom Kim Jong Una, Sjeverna Koreja nastavlja izlagati milijune vlastitih građana nepodnošljivoj surovosti i patnjama, uključujući ubojstva bez suđenja, prinudni rad i torturu," navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close