Čačka mečku

Sjeverna Koreja ispalila projektil

Vijesti / Flash | 15. 09. 2017. u 06:41 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja rano u petak ispalila je neidentificirani projektil, objavili su japanska vlada i južnokorejska vojska, dodajući da je on preletio otok Hokkaido i pao u more.

Japanske vlasti pojasnile su da je projektil preletio japanski otok Hokkairo u 7,06 po lokalnom vremenu te pao u more oko 2000 kilometara istočno od tog otoka.

Također su objavile da nema nikakvih dokaza da su dijelovi rakete pali na japanski teritorij.

Tokio je dodao da će poduzeti sve mjere da zaštiti sigurnost japanskog naroda, te da će dati adekvatan odgovor u kontaktu sa SAD-om i Južnom Korejom.

"Sjedinjene Države potvrdile su da su zabilježile lansiranje jedne sjevernokorejske balističke rakete srednjeg dometa koja je preletjela sjeverni Japan a potom pala u Pacifik", objavile su agencije.

"Raketa nije predstavljala opasnost za sjevernu Ameriku niti za pacifički američki teritorij Guam", rekao je u priopćenju zapovjednik Dave Benham, glasnogovornik pacifičkog zapovjedništva.

"Predsjednik Donald Trump informiran je o najnovijem sjevernokorejskom lansiranju", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Sjedinjene Države zatražile su od Kine i Rusije da djeluju nakon najnovijeg sjevernokorejskog lansiranja.

"Kina i Rusija moraju pokazati da ne toleriraju takva bezobzirna lansiranja raketa, same poduzimajući izravne akcije", rekao je američki državni tajnik Rex Tillerson.

Dodao je da Kina opskrbljuje Sjevernu Koreju velikim količinama nafte a da "Rusija najveći poslodavac sjevernokorejskoj radnoj snazi". 

Južna Koreja pozvala je na hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Do lansiranja je došlo dan nakon što je Sjeverna Koreja objavila da će nuklearnim oružjem "potopiti" Japan i svesti Sjedinjene Države "na pepeo i mrak" zbog toga što su te dvije zemlje podržale rezoluciju UN-a kojom se pooštravaju sankcije protiv Pjongjanga.

Kopirati
Drag cursor here to close