Alep i Damask

Sjedinjene Države traže od Rusije da izvrši pritisak na Siriju

Vijesti / Flash | 24. 05. 2016. u 07:28 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SAD su u ponedjeljak zatražile od Rusije da izvrši pritisak na Siriju da obustavi bombardiranje opozicijskih snaga i civila u Alepu i predgrađima Damaska, priopćio je State Department.

To je u telefonskom razgovoru američki državni tajnik John Kerry zatražio od ruskog kolege Sergeja Lavrova.

''Rusija ima posebnu odgovornost po tom pitanju da izvrši pritisak na režim da okonča ofanzivne napade i udare u kojima ginu civili, kao i da u potpunosti poštuju sporazum o prekidu neprijateljstava'', navodi se u priopćenju, prenosi agencija AFP.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da su Lavrov i Kerry razgovarali o zajedničkim operacijama protiv terorista u Siriji.

Moskva je prošlog tjedna predložila zajedničke zračne udare protiv džihadista u Siriji, ali je to Washington odbio.

''Razgovor se fokusirao na situaciju oko Sirije, uključujući prijedloge Rusije da se održe zajedničke operacije protiv terorističkih grupa aktivnih u toj zemlji i drugih ilegalnih oružanih grupa koje ne poštuju režim primirja, kao i da se spriječi prelazak naoružanih ljudi i oružja preko turske granice'', priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

Lavrov je, kako se dodaje, još jednom istaknuo potrebu da Washington ispuni što prije svoje obećanje i razdvoji sirijsku opoziciju koju podržava od terorista Nusra fronta koji ne prihvaćaju primirje, prenosi Tass.

Kopirati
Drag cursor here to close