Obaveza je pamtiti

Sjećanje na žrtve Uborka i Sutine: Svi su nijemi već 23 godine

Vijesti / Flash | 13. 06. 2015. u 11:44 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na tri lokacije su se stanovnici Mostara u subotu prisjetili stradalih sugrađana. Naime, prije 23 godine pripadnici tadašnje JNA, kojima je zapovijedao Momčilo Perišić, i paravojnih formacija iz Srbije i Crne Gore odveli su iz atomskog skloništa 114 Bošnjaka i Hrvata, koje su kasnije ubili u Sutini i na Uborku.

Polaganjem cvijeća na spomen pločama na Uborku, Sutini i u naselju Zalik stanovnici su se ponovno prisjetili stradalih sugrađana, te ovom prilikom podsjetili javnost kako do danas još nitko nije odgovarao za ovaj zločin.

"Ono što nas najviše boli je da ni 23 godine nitko nije odgovarao za ovaj stravičan zločin. Znaju se počinitelji i njihovi naredbodavci, a obitelji ubijenih uzaludno čekaju pravdu", rekao je Adnin Hasić, predsjednik Udruženja članova obitelji stradalih na Uborku i Sutini.

"Uborak i Sutina su prve masovne grobnice u BiH, a posljednje su došle na red za procesuiranje počinitelja. Svakodnevno čujemo i gledamo kako SIPA zbog ratnih zločina slobode lišava ine osumnjičene širom BiH, dok mi i 23 godine nakon zločina još čekamo taj dan. Zbog Uborka i Sutine, do danas nitko nije lišen slobode, niti je još podignuta ijedna optužnica, što je svakako sraman podatak", smatra Hasić.

Sanela Kuko je također istaknula ovu činjenicu, te je apelirala na sve političke dužnosnike, ali i druge da se konačno nešto pokrene po pitanju kažnjavanja odgovornih za smrt 114 stradalih stanovnika Mostara.

Iz atomskog skloništa u naselju Zalik na Uborak i u Sutinu odvedeno je 55 osoba, nakon čega su sve strijeljane. Prije strijeljanja žrtve su mučene i premlaćivane u svlačionici stadiona FK 'Neretva' u Vrapčićima koji od kraja rata koristi FK 'Lokomotiva'.

Osim žrtava iz Zalika, na Uborku je ubijen veliki broj civila iz naselja Vrapčići i Bijelo Polje.

Kopirati
Drag cursor here to close