Antifašisti

Situacija u Mostaru podsjeća na početak 1992.

Vijesti / Flash | 19. 05. 2016. u 07:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pozivamo građane Mostara da se vrate izvornim vrijednostima Mostara, vrijednostima na kojima je nastao i razvijao se stoljećima. Pozivamo građane Mostara da se trgnu iz apatije, progovore i djeluju, a sve sa ciljem da svoju sudbinu i sudbinu našeg grada uzmemo u svoje ruke'', stoji u Izjavi koja je usvojena u utorak 17. svibnja 2016. godine nakon što je održana Izborna skupština Udruženja antifašista i boraca NOR - a Mostar.

''Okupimo se u snažan građanski i antifašistički front protiv svih koji uništavaju naš Mostar, a u Mostaru koji sanja najveći broj nas biće i dobro, i široko i svim Hrvatima, i svim Bošnjacima, i svim Srbima, i pripadnicima svih drugih, ma kako se izjašnjavali'', navodi su u Izjavi.

Na Skupštini je, kako je priopćeno, udruženje ''značajno podmlađeno'', te da mu pristupa sve veći broj mladih ljudi, a za predsjednika je izabran Sead Đulić.

''Nedopustivo je da dvadeset i jednu godinu poslije posljednjeg rata u Mostaru imamo ulice koje nose imena ideologa fašizma, kao i njihovih krvnika. Zahtjevamo da se ti nazivi hitno uklone'', navodi Udruženje i dodaje kako je nedopustivo da vlast ''tolerira kontinuirano službeno postavljanje obilježja i slavljanje pojedinaca i događaja koji iritiraju one druge, što rezultira kontrolisanim haosom i zadržavanjem postojećeg stanja''.

Udruženje također navodi kako je nedopustivo da se sva antifašistička obilježja u gradu kontinuirano oskrnavljuju i uništavaju.

''Zahtjevamo sankcioniranje vandala, ali i otkrivanje naručitelja. Šutnju o ovim pojavama i nečinjenje odgovornih smatrat ćemo njihovom suglasnošću s tim djelima'', naveli su u Izjavi u kojoj se traži hitna obnova Partizanskog spomen - groblja i obilježavanje civilnih žrtava fašističkog terora, te službeno obilježavanje 14. veljače – Dana oslobođenja Mostara te službeno obilježavanje 9. svibnja – Dana Europe.

''Zahtjevamo od svih političkih subjekata u Mostaru da pronađu konsenzus o javnom istupanju, da se oslobode ratne terminologije i govora mržnje i podjela, jer sadašnja situacija neodoljivo podsjeća na kraj 1991. i početak 1992. godine. Djeca rođena kasnije ne zaslužuju to. Zahtjevamo od vlasti izradu ozbiljne stručne i neovisne strategije prevazilaženja uspostavljene kulture zidova s putevima koji će voditi izgradnji kulture mostova. Poseban naglasak u ovom dokumentu mora biti dat na mlade ljude'', navodi u usvojenoj izjavi Udruženja antifašista i boraca NOR - a Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close