Gdje su zahtjevi?

Široki Brijeg, Stolac i Tomislavgrad uzalud tražili pomoć u gašenju požara

''Nama ti zahtjevi nisu došli'', potvrdili su za Istragu u Uredu predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića.
Vijesti / Flash | 11. 08. 2021. u 21:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra obrane BiH Mirko Okolić sakrio je tri zahtjeva lokalnih zajednica koje su od Oružanih snaga tražile angažman helikoptera za gašenje požara, navodi portal Istraga.ba.

U pitanju su zahtjevi iz općina Široki Brijeg, Stolac i Tomislavgrad koji su 2., 7. i 8. kolovoza dostavljeni najprije Ministarstvu sigurnosti BiH. Sukladno proceduri ovi zahtjevi su, potom, proslijeđeni Ministarstvu obrane BiH koje je trebalo svu dokumentaciju proslijediti Predsjedništvu BiH na konačno odlučivanje o angažmanu helikoptera Oružanih snaga BiH.

''Nama ti zahtjevi nisu došli'', potvrdili su za Istragu u Uredu predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Istraga je u posjedu dokumentacije Ministarstva sigurnosti koja dokazuje da su zahtjevi proslijeđeni Ministarstvu obrane na dalje postupanje.

''U skladu sa Sporazumom o saradnji između Ministarstva obrane BiH i Ministarstva bezbjednosti BiH u oblasti reagiranja na prirodne ili druge nesreće, Pravilnikom o pružanju vojne pomoći civilnim organima u reagiranju na prirodne i druge katastrofe i nesreće, a prema Standardnim operativnim procedurama Oružanih snaga BiH na pružanju pomoći civilnim organima u reagiranju na prirodne ili druge nesreće, u prilogu vam dostavljamo zahtjev za angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara na području Crnač – Široki Brijeg'', navedeno je u Zahtjevu Ministarstva sigurnosti BiH upućenom Ministarstvu odbrane BiH 2. kolovoza 2021. godine.

Zahtjevi proslijeđeni

Identične Zahtjeve ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić proslijedio je 7. i 8. kolovoza, a oni su se odnosili na požare na području općina Stolac i Tomislavgrad.

U Ministarstvu obrane BiH potvrdili su za Istragu da su zaprimili ove zahtjeve i da je sve dostavljeno zamjeniku ministra obrane Mirku Okoliću koji je dokumentaciju trebao proslijediti Predsjedništvu BiH – koje daje konačnu suglasnost na angažman helikoptera. Zahtjevi, međutim, nikada nisu stigli u Predsjedništvo BiH, što je potvrđeno i u Uredu predsjedatelja Komšića.

Prema pisanju Večernjeg lista od 3. kolovoza ove godine, zbog požara u mjestu Gornji Crnač pored Širokog Brijega, zatražena je pomoć helikoptera Oružanih snaga.

''Izgorjela je velika površina šume, voćnjaka, a vatrena stihija prijetila je obiteljskim kućama koje su gasitelji uspjeli obraniti'', objavljeno je tada.

Foto: Bljesak.info / Helikopter UH1 Oružanih snaga BiH uzima vodu iz Neretve u Vrapčićima

Gasi Hrvatska umjesto BiH

Kada je u pitanju požar na području Stoca, on je od utorka ponovo aktivan. Požar se, kako su potvrdili iz Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) kreće prema naseljenim mjestima Boljuni, Podkula, Zaušje, Stupišta i Podosoje. Zbog tih je požara 7. kolovoza zatražen angažman helikoptera Oružanih snaga. Ministarstvo sigurnosti je dostavilo dokumente Ministarstvu obrane, ali oni su završili u ladici zamjenika ministra obrane Mirka Okolića (SNSD)

Početkom ovog tjedna situacija s požarom u Tomislavgradu ponovo je postala teška.

''Stanje se opet zakompliciralo kada je vjetar danas naglo promijenio smjer i aktivirao pojedine dijelove požarišta prema više naselja'', rekao je načelnik Tomislavgrada Ivan Buntić u izjavi 9. kolovoza.

Pema njegovim riječima ''teško je stanje u selima Gornjem Brišniku, Zidinama, Čobanovićima, Koritima, Drmića stajama, Grabovici''. No, umjesto helikoptera Oružanih snaga angažiran je kanader iz susjedne Republike Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close