Misija OSCE-a

Široki Brijeg: Političari i struka razgovarali o poboljšanju socijalne zaštite u ŽZH

Na sastanku održanom u Širokom Brijegu, kojeg je organizirala Misija OSCE-a, razgovaralo se o poboljšanju suradnje među relevantnim čimbenicima u ŽZH prema bolje pristupu socijalnoj zaštiti
Vijesti / Flash | 13. 11. 2017. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak je u hotelu Park u Širokom Brijegu, u organizaciji Misije OSCE-a, održan sastanak o poboljšanju suradnje među relevantnim čimbenicima u ŽZH prema boljem pristupu socijalnoj zaštiti.

Uvodno obraćanje imao je William Ozkaptan, šef Terenskog ureda OSCE-a Mostar, a sve nazočne pozdravio je i predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić.

O trenutnoj situaciji sa socijalnim kategorijama u ŽZH, osvrt je dao ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH Stjepan Bogut, dok je o utjecaju financijske situacije u ŽZH na položaj socijalnih kategorija govorio ministar financija Toni Kraljević. Aktivnosti lokalnih vlasti na poboljšanju pristupa socijalnoj zaštiti na svojim primjerima iznijeli su načelnici općina u ŽZH kao i gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević.

Bljesak.info / Jesenka Falak

Ravnatelji centara za socijalni rad osvrnuli su se na izazove u radu na ispunjavanju potreba socijalnih kategorija. Moderator sastanka bila je Jesenka Falak, službenica za ljudska prava, u Terenskom uredu OSCE-a u Mostaru.

Nakon sastanka održana je konferencija za novinare, na kojoj je ravnateljica Centra za socijalni rad Široki Brijeg Radmila Gašpar, između ostaloga, izjavila: ''Zakoni koji se odnose na socijalno ugrožene kategorije stanovništva su zakoni sa federalne razine, potrebno je donijeti pod zakonske akte, trebaju se educirati socijalni radnici i ostali stručni kadar da bi došlo do izmjene odnosno transformacije socijalne zaštite, jer ono što je bilo poslije rata se u potpunosti izmijenilo. Više nema socijalne pomoći, radi se o pravima svih socijalno odnosno materijalno ugroženih, obitelji koje se nalaze u Zavodu za zapošljavanje kao nezaposleni, koje imaju minimalna primanja, umirovljenici i bolesni kojima je život ugrožen. Sredstva za navedene kategorije stanovništva trebaju biti osigurana jednim dijelom iz Federacije BiH, a jednim dijelom iz Županije Zapadnohercegovačke i nadamo se da bi Zakon trebao zaživjeti sljedeće godine''.

Bljesak.info / Radmila Gašpar

U izjavi za medije Zdenko Ćosić je izjavio: ''Konstatirali smo da je napredak, osobito u zadnjih nekoliko godina u mandatu ove Vlade, vidljiv i značajan. On se odnosi na redovite isplate svim korisnicima socijalne skrbi, što ranije nije bio slučaj, kao i na poboljšanje prije svega statusa majki rodilja, što smo uredili izmjenama zakona i, na koncu, potpisivanjem kolektivnog ugovora s našim socijalnim partnerima sindikatima uposlenih u osnovnim i srednjim školama Županije Zapadnohercegovačke, koji su od početka naglašavali to kao jedan od značajnijih problema u našoj županiji.

Bljesak.info / Zdenko Ćosić

Ako ćemo govoriti konkretno, danas majke rodilje koje su zaposlene u našim osnovnim ili srednjim školama imaju pravo na stopostotan iznos porodiljne naknade odnosno plaće. To je jedan korak naprijed, pronatalitetna i socijalno osjetljiva politika. Daljnji koraci u tom smislu su majke koje rađaju treće i svako sljedeće dijete, one stječu pravo na skraćeno radno vrijeme, što znači da će za 50% radnog vremena imati stopostotnu plaću. To su neki od noviteta koje smo i zakonski uokvirili, naša županija je u tom smislu jako osjetljiva. Kad su u pitanju korisnici stalne socijalne pomoći ona se redovito isplaćuje, što ranije nije bio slučaj''.

Komentar na današnji sastanak dao je i gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, kazavši kako gradonačelnik i načelnici općina u Županiji Zapadnohercegovačkoj, osim dobre suradnje ostvarene sa centrima za socijalni rad, pronalaze načine za pomoć ljudima i skupinama koje nemaju pravo na socijalnu zaštitu, kao što su ljudi koji su radno sposobni a ostali su bez posla, teško bolesni i dr., dodjeljivanjem jednokratnih novčanih pomoći koliko su u mogućnosti.

Bljesak.info / Miro Kraljević

Također je naglasio da se radi na tome da se u potpunosti osigura besplatan prijevoz učenika svih osnovnih i srednjih škola na području Širokog Brijega, što je jedna od mjera koja bi dobro došla mnogima.

Kopirati
Drag cursor here to close