Hadžović

Sirijske izbjeglice ne predstavljaju prijetnju za BiH

Vijesti / Flash | 02. 09. 2015. u 11:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Centra za sigurnosne studije (CSS) Denis Hadžović istaknuo je u razgovoru za Fenu da je vrlo teško prognozirati rutu kojom će se kretati val sirijskih izbjeglica.

''U slučajevima u Mađarskoj i Bugarskoj, gdje se postavljaju neke vrste ograda, vidimo da je put izbjeglicama znatno otežan. Stoga je moguće da će tražiti drugu rutu, preko Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koja je značajno duža'', kazao je Hadžović, dodajući da tu mogućnost ne treba isključiti.

Zahvaljujući iskustvima Srbije i Makedonije, kaže, BiH je svjesna rizika mogućeg pritiska na bh. socijalno-ekonomski sustav, ali i na sigurnost koja se sve više stavlja u prvi plan, odnosno mogućnost da se, u okviru izbjeglica infiltriraju elementi terorističkih organizacija. Podsjetio je da su održani sastanci sigurnosno-obavještajnih agencija u BiH i naglasio da Služba za poslove sa strancima vrši odgovarajuće pripreme.

Također se, ističe, animira i Vijeće ministara BiH, kao i ostale institucije vlasti, za mogućnost da se val sirijskih izbjeglica koji je trenutno najvećim dijelom u Srbiji, okrene ka BiH, naročito ako Mađarska bude toliko restriktivna u svojim nastojanjima.

Pojašnjava da, u pogledu sigurnosne prijetnje koje izbjeglice mogu predstavljati za BiH, to neće biti veća prijetnja nego što je u ostalim zemljama, jer izbjeglice za cilj imaju odlazak u bogatije zemlje Evropske unije (EU), kao što je Njemačka.

''Vidimo da nisu pravili nikakve probleme ni u Turskoj, koja je prva zemlja u koju su došli nakon napuštanja Sirije, te se tu već nalazi veliki broj sirijskih izbjeglica, njih oko 1,5 do dva milijuna'', podsjetio je Hadžović.

Naravno, ističe, uvijek ima indoktriniranih osoba, a postoji i značajan broj povratnika sa sirijskih ratišta u regiji i Europi, tako da uvijek postoji mogućnost da se nešto dogodi. Međutim, dodao je, dosadašnja praksa u svim zemljama koje su primile sirijske izbjeglice pokazuje da oni ne predstavljaju direktnu sigurnosnu prijetnju.

''Ti su ljudi u teškom položaju, traže svoju budućnost čekajući dugo da se riješi stanje u Siriji na koje svi međunarodni akteri, uključujući i EU, nisu pravovremeno djelovali po izbijanju krize'', smatra Hadžović. Mišljenja je da sada vidimo sve manjkavosti europske politike o pitanju azila i migracija. Za tu politiku kaže da niti je koherentna, ni jedinstvena, te da je EU "zatečena".

Pomalo je iznenađujuće, smatra, kako nisu mogli predvidjeti ovakvu situaciju, jer bi svaka zemlja u EU, u skladu sa svojim nacionalnim regulativama, trebala imati odgovor kako bi regulirala ovakva pitanja.

Umjesto toga, zaključio je Hadžović, poduzimaju niz nepopularnih mjera koje srozavaju kredibilitet EU.

Kopirati
Drag cursor here to close