Sporazum

Sirijci stižu u Njemačku

Vijesti / Flash | 01. 04. 2016. u 17:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva grupa Sirijaca iz Turske se očekuje u ponedjeljak u Njemačkoj u okviru sporazuma zaključenog 18. ožujka između Europske unije i Ankare, rekao je danas glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova Tobias Plate.

Paralelno, prvo grupa izbjeglica i migranata iz Grčke prema Turskoj planirana je u ponedjeljak, sukladno drugom dijelu ovog ugovora, rekao je u četvrtak navečer turski premijer Ahmet Davugoglu.

U prvoj grupi sirijskih izbjeglica koje se očekuju u Njemačkoj će biti ''nekoliko desetaka osoba'', ''posebno obitelji s djecom'', dodao je Tobias Plate.

Oni će biti dočekani u Friedlandu, komuni u blizini Gottingenu na zapadu, precizirao je on.

Njemačka kancelarka Angela Merkel se smatra kao veliki inspirator ovog kontroverznog i vrlo kritiziranog sporazuma između Turske i 28 zemalja EU-a, zaključenog 18. ožujka.

Sporazum predviđa vraćanje u Tursku svih osoba koje su stigle neregularno u Grčku poslije 2. ožujka, podrazumijevajući i sirijske podnositelje azila.

Nakon sporazuma, priliv na grčke otoke je smanjen, ali dolasci se i dalje računaju na stotine.
Nakon zatvaranja Balkanske rute krajem februara, oko 50.000 azilanata koji nisu predmet sporazuma EU-Turska ostaje blokirano u Grčkoj, navodi Le Figaro.

Kopirati
Drag cursor here to close