novi krug

Sirija: Učestalo kršenje primirja moglo bi ugroziti mirovne pregovore

Vijesti / Flash | 14. 04. 2016. u 06:27 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura je u srijedu u Ženevi izjavio da bi sve učestalije kršenje primirja moglo ugroziti mirovne pregovore.

De Mistura je nakon sastanka s izaslanstvom opozicijskog Visokog pregovaračkog vijeća prvog dana novog kruga pregovora u sjedištu Ujedinjenih naroda (UN) novinarima kazao da je prioritet na političkoj tranziciji.

"Naš prioritet je proces političke tranzicije u Siriji koji bi se sastojao od vlasti i ustava", rekao je De Mistura. Istaknuo je da je tijekom današnjih razgovora s opozicijom izrazio zabrinutost zbog pogoršanja sigurnosne situacija u Siriji.

"Ipak, dogovor o prekidu sukoba se još uvijek primjenjuje", naglasio je De Mistura. Na kraju je napomenuo kako ne može dati točan datum kada će početi direktni pregovori između izaslanstava sirijskog režima i opozicije.

Podsjetimo, u Ženevi je u srijedu počeo novi krug mirovnih pregovora o Siriji na kojima će se pokušati pronaći rješenje za ratom pogođenu zemlju.

Prvog dana pregovora u sjedištu Ujedinjenih naroda (UN) specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju je održao sastanak s izaslanstvom opozicijskog Visokog pregovaračkog vijeća. Sastanak, održan iza zatvorenih vrata, trajao je oko dva sata.

Izaslanstvo sirijskog režima još uvijek nije stiglo u Ženevu na novi krug pregovora. Očekuje se da predstavnici sirijskog režima stignu u petak, kada će sudjelovati u indirektnim pregovorima.
De Mistura je prošlog tjedna izjavio da će sljedeći krug mirovnih pregovora u Ženevi biti ključan za pronalaženje političkog rješenja sirijskog sukoba.

"Sljedeća faza pregovora u Ženevi je ključna, jer ćemo se fokusirati na političku tranziciju, na upravu i ustavne nadležnosti", rekao je tada De Mistura. Tijekom novog kruga pregovara, najviše će se razgovarati o procesu političke tranzicije u ratom pogođenoj Siriji.

Kopirati
Drag cursor here to close