Ozbiljna situacija

Sirija: SAD istražuje toksični plin, a UN uporabu kemijskog oružja

Vijesti / Flash | 03. 08. 2016. u 06:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki State Department danas je priopćio da ispituje izvještaje o tome da je na jedan sirijski grad u blizini mjesta gdje se srušio ruski helikopter bačen toksični plin, i da bi ukoliko je to točno to bilo "veoma ozbiljno."

''Ukoliko je točno, to bi bilo veoma ozbiljno'', izjavio je glasnogovornik State Departmenta John Kirby na konferenciji za tisak, prenosi agencija Reuters.

Rekao je da SAD nisu u poziciji da potvrde točnost izvještaja koji su stigli s teritorije koju drže pobunjenici.

Ruski vojni helikopter Mi-8 oboren je jučer u sirijskoj provinciji Idlib, a ruske vojne vlasti su priopćile da je riječ o teritoriji koju drži teroristička grupa Džabhat al-Nusra i s njom povezane grupe umjerene opozicije režimu Bashara al-Asada.

Ujedinjeni narodi (UN) ne mogu potvrditi izvještaje da je došlo do upotrebe kemijskog oružja u Siriji u blizini ruskog helikoptera koji je oboren jučer.

''Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon informiran je o tim izvještajima koji su se pojavili u medijima, u kojima se tvrdi da su spremnici koji sadrže otrovni plin bačeni na sirijski grad gdje je srušen ruski helikopter'', kazao je njegovo glasnogovornik Stephane Dujarric.

''Ne možemo potvrditi te izvještaje. Međutim, glavni tajnik je svjestan navoda da je kemijsko oružje korišteno u sirijskom konfliktu'', dodao je Dujarric, prenosi RT.

Kopirati
Drag cursor here to close