zločin protiv čovječnosti

SIPA uhitila dvije osobe zbog ratnog zločina nad Srbima u Livnu

Vijesti / Flash | 17. 02. 2015. u 09:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postupajući po naredbi Tužiteljstva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Bihaća i Sarajeva, slobode lišili dvije osobe zbog ratnog zločina.

Slobode su lišene osobe inicijala M.J.(1968 ) i S.V. (1966) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti, na području Livna tijekom 1992. godine, u vezi s individualnim i zapovjednim odgovornostima i sudioništvom.

Kako je priopćeno, SIPA je uhitila Muamira Jašarevića iz Bihaća i Seada Velagića iz Sarajeva, koji su osumnjičeni da su od travnja 1992. godine do srpnja 1993. godine, u okviru širokog i sustavnog napada usmjerenog protiv srpskih civila općine Livno, počinili kazneno djelo zločini protiv čovječnosti.

Oni su osumnjičeni da su, kao pripadnici Vojne policije HVO-a, sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je započeo u travnju 1992. godine, a čiji je cilj bio nasilno permanentno preseljenje Srba sa područja Livna i okoline, na nacionalnoj osnovi, zlostavljanje i progon oko 300 Srba i nezakonito zatvaranje u Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" u Livnu.

''Osumnjičeni su kao dio opisanog napada i poduhvata počinili i pomagali nezakonito zatvaranje civilnog srpskog stanovništva, žrtve su držane u nehumanim uvjetima, podvrgnute prijetnjama, mučenju i ubojstvima, a počinjena su ubojstva 16 civila'', priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close