Prijedor

SIPA slobode lišila 12 osoba osumnjičenih za ratni zločin

Vijesti / Flash | 17. 11. 2014. u 11:05 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u ponedjeljak su na području Prijedora slobode lišili 12 osoba zbog ratnog zločina i izvršili pretrese objekata na četiri lokacije.

Slobode su lišene osobe inicijala D.M. (1962.), R.S. (1943.), R.Č. (1958.), Z.S. (1971.), Ž.G. (1968.), I.Z. (1972.), Z.M. (1969.), B.G. (1967.), R.G. (1967.), U.G. (1961.), R.G. (1967.) i R.G. (1960.) zbog postojanja osnova sumnje da su tijekom 1992. godine počinili kazneno djelo iz člana 172. KZ BiH 'Zločin protiv čovječnosti' na području Prijedora.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje, navodi se u priopćenju iz SIPA-e. 

U okviru predmeta osumnjičeno je 18 osoba, a slobode su lišeni Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Rade Grujčić, Uroš Grujčić, Rajko Grbić i Rajko Gnjatović.

Za tri osobe koje se duže vrijeme nalaze van granica BiH slijedi raspisivanje međunarodnih tjeralica, dok će jedna osoba tijekom dana biti privedena iz KPZ Foča.

Za drugu osobu koja je trebala biti privedena, federalni ministar pravde Zoran Mikulić nije izdao potrebnu suglasnost za izvođenje iz KPD Zenica, čime je izvršio ometanje rada pravosuđa i uticao na provođenje istrage protiv navedene osobe, navodi se u priopćenju.

Osumnjičeni su pod istragom da su od 23. do 28. srpnja 1992. godine, kao pripadnici Vojske Republike Srpske i policije, te Kriznog stožera, sudjelovali u zločinačkom poduhvatu usmjerenom protiv bošnjačkog stanovništva sela Zecovi, općina Prijedor.

U ovom napadu ubijeno je više od 150 žrtava. Tijela većeg broja ubijenih su pronađena prošle godine u masovnoj grobnici Tomašica, dok za tijelima više desetaka ostalih žrtava se još traga. Osobe koje su lišene slobode su pod istragom zbog ubojstava 29 žena i djece u selu Zecovi na lokalitetu Gradina 25. srpnja 1992. godine, nakon čega su tijela uklonjena u masovnu grobnicu za kojom se još traga.

Istovremeno, izvršeni su i pretresi na više lokacija u potrazi za dokaznim materijalom u vezi sa osumnjičenim. Tijekom pretresa pronađena je značajna količina naoružanja i vojne opreme, i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazni materijal tijekom istrage.

U ovom predmetu se istraga intenzivno nastavlja i očekuje se proširenje na veći broj osoba, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena, navode iz Tužiteljstva, prenosi Srna.

 

Kopirati
Drag cursor here to close