Provjere

SIPA se uključila u kontrolu stranaca u BiH

Vijesti / Flash | 28. 12. 2016. u 22:04 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uključila se u istragu nakon što je Služba sa poslove sa strancima provela akciju provjere načina kupovine nekretnina na području BiH, rečeno je Srni u toj agenciji.

"SIPA raspolaže određenim saznanjima koja su u fazi provjeravanja i prikupljanja dodatnih informacija, u suradnji sa Službom za poslove sa strancima i Poreznom upravom", navode iz SIPA-e.

U akciji 'Nekretnine' kontrolirani su pravni subjekti čiji su osnivači ili odgovorne osobe strani državljani iz Kuvajta, UAE, Katara, Sirije, Libije, Saudijske Arabije, Rusije i Ukrajine, a koji u svom vlasništvu posjeduju nekretnine u BiH.

Služba za poslove sa strancima utvrdila je da je fiktivno čak 499 od 671 pravnog subjekta u vlasništvu stranaca, uglavnom iz Zaljevskih zemalja. U vlasništvu kontroliranih pravnih subjekata nalazi se više od 600 stambenih i poslovnih objekata, a posjeduju 1.768 zemljišno-knjižnih izvadaka na ime firme, utvrđeno je u akciji 'Nekretnine'.

Provjerama je utvrđeno da 192 pravna subjekta posluju na prijavljenim adresama, a u njima strani državljani imaju reguliran privremeni boravak. Utvrđeno je između 100 i 107 pravnih subjekata čiji vlasnici nikada nisu ušli u BiH. Zloupotrebama je privremeni boravak ostvarilo 58 stranaca, a 158 stranaca boravilo je bez reguliranja statusa.

Kopirati
Drag cursor here to close