700.000 KM

SIPA provjerava pranje novca preko libijskih ranjenika u Fojnici

Vijesti / Flash | 20. 05. 2016. u 07:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) provjerava poslovnu suradnju libijskog Veleposlanstva u BiH i sportsko-rekreativnog kompleksa "Akvareumala" iz Fojnice u vezi s liječenjem ranjenika iz Libije u BiH.

"SIPA je u prethodnom razdoblju, postupajući prema informaciji Veleposlanstva Libije, vršila određene provjere koje se odnose na libijske ranjenike koji dolaze na liječenje u BiH", rekla je glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić.

Agencija za istrage i zaštitu BiH postupa po prijavi Veleposlanstva Libije koja je zatražila od svih agencija za provođenje zakona da ispitaju tvrdnje da je ovo veleposlanstvo oštećeno za gotovo 700.000 KM.

Iz Veleposlanstva optužuju bivšeg direktora Komiteta za ranjenike Alija Amiša, Libijca sdržavljanstvom BiH, koji više nije zaposlen u Veleposlanstvu.

Iz Veleposlanstva Libije navode da je 31. prosinca prošle godine s njihovog računa zaplijenjen iznos od gotovo 700.000 KM koji je prebačen na račun Javne ustanove za medicinsku rehbilitaciju i banjsko liječenje "Reumal" u Fojnici, gdje su se liječili neki od ranjenika.

Zbog sumnji da je među ranjenicima koji su došli na liječenje u BiH i jedna osoba koja se borila u Siriji na strani Islamske države, zaposleni u Veleposlanstvu su tražili od SIPA-e da provjeri i ove navode.

Prema riječima izvora na koji se poziva Dnevni avaz, iz Veleposlanstva su SIPA-iposlali CD sa sadržajem na kojem se vidi osoba za koju sumnjaju da je bio pripadnik Islamske države.

Iz SIPA-e kažu da nije potvrđeno da je bilo koji od ranjenika boravio na ratištu u Siriji, prenijela je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close