Obuka

SIPA pomlađuje kadrova - Dame imaju prednost

Budući mlađi inspektori moraju ispuniti još niz općih uvjeta, koji, osim bh. državljanstva, podrazumijevaju i životnu dob između 18 i 35 godina, te najmanje 6. stupanj školske spreme.
Vijesti / Flash | 15. 02. 2019. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) raspisala je javni oglas za prijem kandidata za pohađanje osnovne obuke kadeta za čin mlađi inspektor, a svi koji se planiraju prijaviti morat će ispuniti niz uvjeta, uključujući i poznavanje bar jednog svjetskog jezika.

Osim toga, u posebne uvjete spadaju i položen vozački ispit B kategorije te poznavanje rada na računaru, što kandidati dokazuju dokumentacijom.

Budući mlađi inspektori moraju ispuniti još niz općih uvjeta, koji, osim bh. državljanstva, podrazumijevaju i životnu dob između 18 i 35 godina, te najmanje 6. stupanj školske spreme.   Neće biti primljeni kandidati koji su otpušteni iz institucija državne uprave ili iz vojne službe u BiH kao rezultat disciplinske sankcije.

Osnovna obuka kadeta traje četiri mjeseca i provodi se u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru. Oni koji dobrovoljno napuste obuku ili iz nje budu isključeni svojom krivnjom morat će platiti troškove obučavanja.

Kandidati koji prođu taj filter primaju se na probni rad na godinu dana i raspoređuju na radno mjesto mlađi inspektor. Međutim, broj mjesta je ograničen, pa će posao dobiti 15 ljudi. U pitanju su budući istražitelji za pitanje ratnih zločina, za sprečavanje financijskog kriminala, otkrivanje kriminala u vezi sa drogom i slično. Uvjetnu prednost imaju dame.

"U slučaju da veći broj kandidata nakon provedenog testiranja ostvari isti broj bodova, Komisija prednost daje kandidatu ženskog spola", navode iz SIPA.

Danijel Ilić, predsjednik Sindikata SIPA, smatra da je popunjenost u redovima te agencije oko 70 posto, te da ima još mnogo prostora za zapošljavanje.

"Što se tiče zapošljavanja u SIPA, riječ je o jako kompliciranoj proceduri i tko prođe sve te testove, smatram da definitivno zaslužuje prijem u Agenciju", rekao je Ilić za "Nezavisne".

Kopirati
Drag cursor here to close