Fiktivne firme, utaja...

SIPA istražuje fiktivne firme iz arapskih zemalja

Vijesti / Flash | 12. 08. 2016. u 15:35 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za istrage i zaštitu SIPA BiH raspolaže određenim saznanjima o postojanju fiktivnih tvrtki u BiH i eventualnoj utaji poreza prilikom kupovine i pranja novca.

Agencija zasad ne može iznositi više podataka u javnost, potvrđeno je u SIPA-i.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH rečeno je ranije da je provedena akcija da se utvrdi koliko je u BiH registrirano tvrtki čiji su vlasnici stranci, odnosno da se provjeri koliko je među njima fiktivnih.

U Službi navode da je cilj akcije, koja je provedena u suradnji s drugim institucijama, bio da se utvrdi legalnost kupovine zemljišta u BiH, otkrije eventualna utaja poreza prilikom kupovine i pranje novca.

"Bilo je obuhvaćeno oko 108 tvrtki koje su ovdje registrirane i čiji su vlasnici stranci gdje je 71 lice iz Kuvajta vlasnik firme, 13 iz Libije, 12 iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, 10 iz Sirije i dva iz Katara", rekao je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

Podsjetimo, Ujić je tada za medije rekao kako su našli da ima puno fiktivnih tvrtki te da su bh. državljani ovlašteni da u ime stranih tvrtki kupuju nekretnine u BiH.

''Također smo došli do podataka da trenutno postoje 355 ZK izvatka, gdje su stranci kupili te nekretnine, odnosno 51 pravna osoba. Pošto smo provjeravali koji je to osnivački kapital za strane tvrtke strane koje su se registrirale ovdje, to je u 99 posto slučajeva osnivački kapital 2.000 KM. Pa smo došli do podataka da ta neka pravne osobe imaju nekretnina koje vrijede sigurno 600, 700 i više tisuća maraka. Pa smo došli do situacije da pomislimo da se radi o kaznenim djelima pranja novca, utaje poreza i ostalo", kazao je Ujić, dodajući da su sva saznanja proslijedili drugim sigurnosnim agencijama u BiH, SIPA-i, ali i Poreznoj upravi.

"S Poreznom upravom smo u više navrata u posljednjih pola godine održali sastanke i ima dosta pravnih osoba koja ne plaćaju poreze, poreze su čak i milijunske. Zajedno činimo sve da bi došli do tih sredstava. Naši službenici su stalno na terenu i operativno pokrivamo ono što je naš posao, međutim moraju svi raditi. Ne izdajemo mi rješenja tvrtkama niti možemo utjecati na to. Samo u zadnjih četiri, pet mjeseci bilo je oko desetak protjerivanja stranih državljana zbog pranja novca i ostalog. Služba radi taj dio posla", dodao je Ujić.

Kopirati
Drag cursor here to close