Podžić

SIPA i MUPRS-a uradili sve po zakonu

Vijesti / Flash | 15. 12. 2015. u 16:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednička komisija za obranu i sigurnost BiH je na današnjoj sjednici primila k znanju Informaciju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o događajima u Novom Gradu 10. prosinca ove godine, na osnovu koje je utvrdila da su SIPA i MUPRS-a postupali u skladu sa zakonom.

''Detaljno smo dobili odgovor je li Agencija postupala u skladu sa zakonom u vezi s aktivnostima koje su provođene u Novom Gradu, u RS-u. Potpuno nedvosmisleno se vidi da su i Agencija za istrage i zaštitu i Ministarstvo unutarnjih poslova potpuno surađivali, da su i jedni i drugi bili obaviješteni o postupcima i radnjama koje su zajedno provodili'', izjavio je novinarima nakon sjednice zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije Borislav Bojić.

Po njegovim riječima, suština je bila da se Komisija uvjeri jesu li postupanja bila u skladu sa zakonom.

Bez optužbi

''Slobodno mogu reći da su i jedna i druga agencija postupale u skladu sa zakonom. Sve drugo je u sferi politike i potrebe da se ovom pitanju da potpuno druga vrsta pristupa. Ne želim da se ovim bavimo na način kako bih optuživao ovoga ili onoga, samo želim da kažem da su profesionalno i jedni i drugi obavljali svoj posao'', ocijenio je Bojić.

Dodao je da postoji detaljan izvještaj koji je sada dostupan i javnosti iz koga se vidi svaka radnja i postupak koju je učinila Agencija, odnosno Ministarstvo, to jest na koji način su komunicirali oni koji danas rukovode policijskim strukturama u BiH.

''Obavili smo svoj posao koji je vezan za Komisiju Parlamentarne skupštine BiH koja je utvrdila da je SIPA kao i MUPRS-a sve poslove uradila u skladu sa zakonom'', kazao je Bojić. Nije mogao komentirati zaključke s posebne sjednice Zastupničkog doma ZSBiH održane 10. prosinca, na kojoj je razmatrana Informacija o terorističkom napadu u Rajlovcu izvršenom 18. studenog, kao i ukupnom stanju sigurnosti u BiH, jer je ta sjednica bila zatvorena za javnost.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Sifet Podžić je istaknuo da je nakon događaja u Novom Gradu bio jedan „alarmantan zaključak Vlade RS-a, odnosno Skupštine“, te da je smatrao da trebaju održati sjednicu Komisije.

'' Jedan od zaključaka je tamo bio da će se ulazak organa SIPA-e, ako treba, zaustaviti i oružjem. Dakle, nastojao sam da spriječimo eventualne incidente koji bi mogli nastati'', naveo je Podžić. Dodao je da su danas vidjeli da su i SIPA i MUPRS-a uradili sve po zakonu.

''To je u javnosti predstavljeno sasvim drugačije. Tko, zašto, zbog čega, ne bih ulazio u to. Vrlo bitno je da je SIPA radila po zakonu, da je radila po zahtjevu Suda BiH, a na prijedlog Tužiteljstva i tu nema ništa sporno'', smatra Podžić.

Problem u bh. pravosuđu

Na novinarsko pitanje čija je nadležnost da utvrdi odgovornost onih koji su dezavuirali javnost i unijeli nemir, Podžić je odgovorio da to nije nadležnost ove komisije. Podžić je kazao i to da je Komisija danas informirana da SIPA ima zaključenih 19 sporazuma s policijskim agencijama u BiH.

''Ako su neki od 2006. godine, reći ću da sigurno ima potrebe da se dorade, ne samo jedan nego svih 19'', smatra Podžić. Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije Borjana Krišto je kazala da danas nisu donosili nikakve zaključke, imali su Informaciju o aktivnostima Agencije za istrage i zaštitu koju su primili k znanju.

''Sve ono što stoji u toj informaciji, Povjerenstvo je jednoglasno podržalo i prihvatilo. Istina da u toj informaciji stoji da je nadležna Agencija za istrage i zaštitu obavila svoj posao u skladu sa zakonskim ovlastima. Što znači, postupila je po zahtjevu Tužiteljstva i po naredbi Suda BiH'', navela je Krišto.

Upitana u vezi s nedavnim terorističkim napadom u Rajlovcu, Krišto je kazala da je ta informacija razmatrana na prošloj sjednici Zastupničkog doma, koja je bila zatvorena za javnost, u okviru kompletnog stanja sigurnosti i borbi protiv terorizma.

''Danas smo imali prijedloge zaključaka i o tome ćete se informirati na sljedećoj sjednici na kojoj će biti razmatran prijedlog zaključaka koje je povjerenstvo utvrdilo i dostavilo Zastupničkom domu'', navela je Krišto.

Na novinarsko pitanje ima li šanse da uskoro bude rasvijetljen i jedan od slučajeva terorizma, Krišto je kazala da je veliki problem BiH pravosuđe, koje podrazumijeva prije svega Tužiteljstvo pa onda i Sud BiH.

''Tako da od nadležnih institucija očekujemo odgovor na ovo pitanje'', kazala je ona.

Kopirati
Drag cursor here to close