neslaganja

SIP tvrdi: Nasilja na izborima nije bilo

Vijesti / Flash | 03. 10. 2016. u 08:31 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izborni proces na jučerašnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini nije obilježilo nasilje, rekao je danas predsjednik Središnje izbornog povjerenstva BiH (SIP) Ahmed Šantić.

"Određene nevladine organizacije" su, prema riječima Šantića, nakon završetka jučerašnjih izbora priopćile da "nikada veći stupanj nasilja na izborima u BiH nije zabilježen kao na ovim lokalnim izborima 2016.".

"SIP se ne može složiti s tim, ako promatramo samo Stolac kao paradigmu svega što se događalo, mi to ne želimo. U svim ostalim općinama je izborni proces protekao skoro bez problema. Nasilja nije bilo. SIP je posljednjih dana i jučer imao vanredne sjednice na način da je morala za više od četiri kandidata uzeti akreditacije promatračima. Toliko o njihovoj dosljednosti", rekao je Šantić.

Kada je riječ o Stocu, izborni proces u tom gradu prekinut u poslijepodnevnim satima gdje je, prema podacima s terena, došlo do fizičkog obračuna, između određenog, političkog subjekta sa predsjednikom općinske izborne komisije. U incidentu su ozlijeđene dvije osobe, birališta su zatvorena, a izborni proces je prekinut.

Prema riječima Šantića, novih informacija s kojima treba izaći u javnost još uvijek nema jer SIP čeka kriminalistički izvještaj iz tog grada.

Inače, na jučer održanim sedmim lokalnim izborima u BiH od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma u BiH glasalo je 1.723.140, odnosno 53,88 posto od 3.263.906 birača upisanih u Središnji izborni popis, podaci su SIP-a.

Prema prvim nepotpunim i neslužbenim rezultatima koalicija Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) osvojila je 34 načelničke pozicije. Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) je odnijela pobjedu u utrci za 18 načelničkih mjesta. Socijaldemokratska partija (SDP) je osvojila osam načelničkih mjesta.
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) odnio je izbornu pobjedu u entitetu Republika Srpska.

Kopirati
Drag cursor here to close