Za predsjednika RS-a

SIP: Teško je prognozirati do kada će trajati ponovno brojanje glasova

Prema najavama iz Glavnog centra za brojanje, planirano je da se prvo broje listići iz izbornih jedinica Brčko i Bijeljina, a potom je na redu Doboj.
Vijesti / Flash | 14. 10. 2022. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu u tijeku je kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

"U ovom trenutku zaista je teško prognozirati do kada će brojanje trajati, ali radi se u tri smjene, uz promatrače", rekla je portparolka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH Maksida Pirić.

Prebrojavanje glasačkih listića počelo je jučer poslije podne. Prema najavama iz Glavnog centra za brojanje, planirano je da se prvo broje listići iz izbornih jedinica Brčko i Bijeljina, a potom je na redu Doboj, javlja Srna.

Nakon prebrojavanja trebala bi biti držana sjednica Središnjeg izbornog povjerenstva, a potom i priopćeni rezultati.

Otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za razinu predsjednika i potpredsjednike entiteta obavlja se na osnovu naredbe SIP-a od ponedjeljka, 10. listopada.

Podsjetimo, predsjednik SIP-a, Suad Arnautović jučer je odbacio optužbe o “nezakonitoj” odluci, kaže od 3. kolovoza Visoki predstavnik SIP-u je dao veće ovlasti izmjenama Izbornog zakona.

“Ovdje nema politike i nezakonitih radnji. Mi po zakonu nadgledamo izbore i indicije koje imamo i saznanja o paljenju listića, markiranju listića, nepravilnom pakovanju izbornog materijala, neiskorištenim listićima i onda ovdje javno ponovno prebrojavamo”, kaže Arnautović, prenosi N1.

“Što se tiče Doboja, planirano je nakon Banja Luke i Bijeljine da brojimo glasove iz Doboja. Moramo pripremiti materijale i skladište. Krećemo sa velikim izbornim jedinicama, i skladište je dobilo naredbu da onda krenemo s Dobojem”, kazao je Mišković.

Inače, Središnje izborno povjerenstvo (SIP) je početkom tjedna na sjednici odlučilo da glasački listići za predsjednika Republike Srpske budu ponovo prebrojani.

Zbog toga su se žestoko pobunili u SNSD-u čiji kandidat Milorad Dodik je prema trenutnim rezultatima novi predsjednik RS-a. On je dobio 291.915 glasova, a Jelena Trivić (PDP) ima 262.969 što je razlika od skoro 29 tisuća glasova.

Međutim, opozicija je tražila novo prebrojavanje glasova jer su uvjereni da je njihova kandidatkinja brutalno pokradena. Ističu da je prevelika razlika u Doboju, Zvorniku i Bijeljini da bi bila realna te navode kako su Jeleni Trivić na nekim biračkim mjestima uzeti glasovi, odnosno da joj je pisano nula glasova umjesto stvarnog broja. Smatraju da su se nepravilnosti počele dešavati nedugo nakon što su se glasovi počeli brojati zbog čega su zatražili i ponovne izbore u RS-u za ovu razinu vlasti. 

Kopirati
Drag cursor here to close