Nepravilno trošenje

SIP: Političke stranke peru novac

Vijesti / Flash | 18. 08. 2016. u 13:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH kontrolom financijskih izvještaja 118 političkih stranaka za 2014. godinu utvrdila je da je njih šest prekršilo odredbe Zakona o financiranju političkih stranaka koje se tiču financiranja političke kampanje.

U jednom od ovih slučajeva postoji sumnja da su financijska sredstava iz proračuna namijenjena za financiranje političke stranke uplaćena na račun političkog dužnosnika, dok su u slučaju četiri stranke uočene transakcije s kapitalno povezanim pravnim osobama u iznosima većim od zakonom dozvoljenih 30.000 KM, piše Srna.

Pokrenuti postupci protiv stranaka

U informaciji Službe za reviziju SIP-a, koja je izvršila pregled, kontrolu i reviziju financijskih izvještaja 118 političkih stranaka koliko ih je bilo registrirano u 2014. godini, u kojoj su održani opći izbori, navodi se da 13 političkih stranaka nije omogućilo pristup svojim prostorijama te za njih nije bilo moguće izvršiti reviziju.

Svi ovi slučajevi bit će prijavljeni nadležnim institucijama, dok će za 29 političkih subjekata za koje je utvrđeno da su prekršili odredbe Zakona o financiranju političkih stranaka biti pokrenuti postupci za sankcioniranje u skladu s odredbama zakona.

U slučaju 21 političke stranke izvršena je dodatna kontrola financijske dokumentacije u njihovim prostorijama, nakon čega je nadležna služba SIP-a izdala i revizijski izvještaj, dok je za 97 stranaka kontrola izvršena na bazi financijske dokumentacije koja je prikupljena od stranaka i iz eksternih izvora.

Članovi SIP-a konstatirali su da se propusti u financiranju političkih stranaka ponavljaju iz godine u godinu i da je potrebno poduzeti mjere da se oni ne bi ponavljali.

Suad Arnautović, član Komisije, izrazio je sumnju da je u slučaju 13 političkih stranaka koje nisu dozvolile pristup svojim prostorijama, odnosno kontrolu svog financijskog poslovanja riječ o pranju novca, odnosno da je počinjeno kazneno djelo.

Prema njegovim riječima, o tome treba obavijestiti Tužiteljstvo BiH i Agenciju za istrage i zaštitu.

Činjenica da je Služba za reviziju SIP-a utvrdila da su 32 stranke u 2014. godini pogrešno popunjavale financijske izvještaje, kasno ih dostavile ili ih nisu ni vodile za člana Komisije Irenu Hadžiabdić govori da sustav nije dobar, dok je član SIP-a Branko Petrić upozorio da postoje zloupotrebe u registriranju političkih stranaka.

Registracija političkih stranaka

"Imamo slučajeve da tri osobe osnuju udruženje građana, a nastupaju kao političke stranke", rekao je Petrić navodeći da za njih onda ne važe financijske regule kao za političke stranke.

Prema riječima predsjednika SIP-a Ahmeta Šantića, jedan od glavnih problema je registracija političkih partija.

"Iz prakse znamo da se politički subjekti mogu registrirati na čak 16 mjesta u BiH", istakao je Šantić, ocijenivši da treba donijeti zakon o registraciji političkih subjekata da se više ne bi dolazilo u situaciju da se u istu ravan stavljaju politički subjekti i oni koji žele da zloupotrijebe javni i politički prostor u BiH te tako ostvare određene interese.

SIP će informaciju o izvršenom pregledu, kontroli i reviziji financijskih izvještaja političkih stranaka za 2014. godinu, s nalazima revizije i prijedlogom zaključaka, dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close