BiH

SIP dodijelio tri mandata za klub Srba u domu naroda Parlamenta FBiH

Kriteriji za izbor bio je najveći broj Srba u odnosu na broj stanovnika u kantonima. Stranka čiji je kandidat bio u konkurenciji morao je priječi konsenzus, a u obzir su uzetii osonbi glasovi kandidata.
Vijesti / Flash | 10. 03. 2019. u 09:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH je dodijelilo tri mandata za Klub Srba u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH Draganu Stevanoviću, Nikici Bosniću i Mladenu Loniću, iz Kantona Sarajevo, Hercegbosanske županije i Unsko-sanskog kantona.

Oni nisu birani iz kantonalnih skupština, već na osnovu kriterija i akta koji je donio SIP.

Kriteriji za izbor bio je najveći broj Srba u odnosu na broj stanovnika u kantonima. Stranka čiji je kandidat bio u konkurenciji morao je priječi konsenzus, a u obzir su uzimani i osobi glasovi kandidata. Cilj je bio, kako kažu iz SIP-a popuna kluba. ''Na sve te odluke s može  podnijeti žalba Apelacijskom sudu BiH i vidjet ćemo konačni ishod kako će završiti naša odluka'', kazao je za BHT Ahmet Santić, član SIP-a.

Video: SIP dodijelio tri mandata za klub Srba u domu naroda Parlamenta FBiH

Tajnik doma naroda kaže da nema razloga da Dom naroda ne nastavi funkcionirati prema odluci o kriterijima za izbor nedostajućih izaslanika. ''Vjerojatno nitko neće ulagati prigovor na tu odluku. Ona će ostati na snazi i dom će vjerojatno nastaviti funkcionirati u punom sastavu na osnovu principa pariteta na koji se poziva SIP'', kazao je Izmir Hadžiavdić, tajnik Doma naroda Parlamenta FBiH.

Prema riječima pravnog eksperta i bivšeg člana SIP-a Vehida Šehića odluka nije u skladu ni s Ustavom niti s kriterijem Izbornog Zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close