Kako se to radi?

Sinovi, kćeri, tetke i supruge: Na vidiku najveći korupcijski skandal u BiH

Vijesti / Flash | 24. 02. 2016. u 11:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH istražuje navode Grupe za podršku prava i pravde institucija BiH, neformalnog udruženja državnih službenika, koja u dopisu za najteže oblike korupcije i nepotizma u državnim institucijama teško optužuje Melihu Jahjaefendić, direktoricu Službe za zajedničke poslove institucija BiH, i još nekolicinu dužnosnika, potvrdio je Nezavisnim novinama Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH.

"Predmet je u radu", kratko je kazao Grubešić.

Uposlene cijele obitelji

Osim Jahjaefendić, Grupa u ovom pismu, koje je u posjedu Nezavisnih novina i koje je poslano na šest ključnih državnih adresa, za mrežu razgranate korupcije optužuje i Zvonimira Kutlešu, glavnog tajnika Vijeća ministara BiH, te Nevena Akšamiju, direktora Agencije za državnu službu (ADS), dužnosnike s također višegodišnjim stažom na ovim položajima.

Meliha Jahjaefendić, direktorica Službe za zajedničke poslove institucija BiH, i Dragan Brković, njezin zamjenik, "od 2006. godine u tišini i miru neometano pljačkaju, ali i čine brojne protuusluge moćnim pojedincima kako bi dobili treći (nelegalni) mandat", tvrdi se u pismu i dodaje kako je "Jahjaefendićeva, uz pomoć direktora ADS-a, ujedinila pravosudnu i izvršnu vlast na način da u njenoj službi danas rade rođaci, supruge, djeca, cijele obitelji".

Između ostalog, Jahjaefendić optužuju da je, osim vlastitih rođaka, zaposlila i Božu Kutlešu, sina Zvonimira Kutleše, Tamaru Čavku, suprugu državnog tužitelja Olega Čavke, kao i bliske rođake Dubravka (državni tužitelj) i Aljoše Čampare (ministar FMUP-a). Dalje navode da je zaposlila i suprugu i sina županijskog tužitelja Efraima Ćosića (Nidžaru i Faruka), potom Nermu Zahiragić, kćerku županijske sutkinje Adise Zahiragić, Akšamijinu tetku Jasnu Vasić, kao i Akšamijinu suprugu u RAK-u, gdje je godinama direktorovao rođeni brat Jahjaefendić Kemal Huseinović.

Konobari i blagajnici s kupljenim školama

Posebno su istaknute optužbe za brojne zloupotrebe u javnim nabavkama "uz pomoć KV konobara i blagajnica s kupljenim školama". Navodeći njihova imena (poznata redakciji Nezavisnih novina), ističu da oni "uz pokroviteljstvo direktorice godinama krčme javna dobra: zemljišta, opremu, naftu, građevine..."

"Simptomatično je da ista ekipa na tenderima još od 2004. odabire iste dobavljače. A direktorica je kupila stan u Neumu u vrijeme prvog mandata, renovirala kuću na Kovačima, renovirala vikendicu u Rakovici, naravno, sve radove na nekretninama uvažene gospođe obavljali su radnici-majstori Službe za zajedničke poslove institucija BiH, na dobrovoljnoj osnovi, u toku radnog vremena", navodi Grupa.

Jahjaefendić, Kutleša, Čapmare, Zahiragić i Ćosić nisu odgovorili na ove tvrdnje, a državni tužitelj Oleg Čavka kaže da, koliko se sjeća, nije ni bio tužitelj u vrijeme kada je njegova supruga počela raditi.

"Ona tamo radi 10 godina, duže nego što sam ja tužitelj. Drugo, ona je po nacionalnosti Hrvatica, a Jahjaefendić zapošljava Bošnjake", kaže Čavka.

Treći, nezakoniti mandat

Nezavisne novine tvrde kako su u sigurnosnim agencijama iznimno zainteresirani za ovaj slučaj. Sead Lisak, direktor Agencije za prevenciju korupcije BiH, navodi da je i on dobio ovaj dopis te da će ovaj slučaj podići na najvišu moguću razinu.

"Dopis ćemo odmah proslijediti nadležnim agencijama i pomno pratiti cijeli postupak, jer mi nemamo istražno-operativne nadležnosti. I ranije smo dobili jedno pismo koje se tiče njihovog imenovanja na treći mandat, uputili smo ga ADS-u da reagira, ali još nismo dobili odgovor", ističe Lisak.

Kada je u pitanju natječajni postupak za reizbor Jahjaefendić i Brkovića na treći mandat (zakonom dopuštena najviše dva), iz Odbora državne službe za žalbe je potvrđeno da su primili anonimnu prijavu.

Još se ranije pisalo da se Jahjaefendić i njezinom zamjeniku Draganu Brkoviću, namješta treći mandat, što bi bilo grubo kršenje Zakona o državnoj službi koji propisuje razdoblje od 10 godina (dva mandata) kao mogućnost najdužeg zadržavanja na ovim pozicijama.

Grupa u svom pismu ukazuje na "teške zloupotrebe položaja, korupciju, kriminal i nepotizam, sporne javne nabavke još od 2006. godine, te nesavjesno poslovanje i mobing od strane aktualne direktorice i zamjenika".

Loš odnos s tetkom

Citirajući odredbe člana 28, stav 2 i 3, Zakona o državnoj službi, oni nadalje pojašnjavaju na koji način su Kutleša i Akšamija izdejstvovali "najprije Akšamijino reimenovanje na poziciju direktora", upozoravajući da se ista metoda "sada priprema za Jahjaefendić i Brkovića".

"To su lažljivci i kriminalci, slobodno napišite, jer da nisu, potpisali bi se u pismu. Dakle, ja sam izuzet iz procedure imenovanja direktora ADS-a. Nakon što je prošlo 30 dana, lice koje je ovlašteno od strane Vijeća ministara iz ADS-a je potpisalo moje imenovanje", ističe Akšamija.

Na pitanje da li je istina da mu je Jahjaefendićeva zaposlila tetku kojoj je tada bilo 58 godina, odgovara da je ona zaposlena u vrijeme mandata Jakoba Fincija te da je "čak u lošim odnosima s njom". O otvaranju predmeta Tužiteljstva BiH navodi da nema komentara, "zato što o navedenim aktivnostima ništa ne zna".

"Aktualna direktorica i zamjenik, s ambicijom da to ponovo budu, u protekla dva mandata činili su brojne protuusluge. Direktorica je, uz pomoć direktora ADS-a, učinkovito ujedinila pravosudnu i izvršnu vlast na način da sada u njenoj službi rade rođaci, supruge, djeca i cijele obitelji", ističe Grupa u dopisu.

Ovo bi, navode Nezavisne novine, moglo prerasti u jednu od najvećih korupcijskih afera u poslijeratnoj BiH, makar pojedinci odbijaju navode da su upleteni.

Kopirati
Drag cursor here to close