Burna jesen

Sindikat policije HNŽ: Krećemo s tužbama, a od štrajka ne odustajemo

Vijesti / Flash | 29. 08. 2017. u 07:10 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na izvanrednoj sjednici Upravnog odbora Sindikata policije u HNŽ raspravljano je o samo jednoj točki dnevnog reda – reakciji na raspisivanje Javnog oglasa za popunu upražnjenih radnih mjesta policijskih službenika u Upravi policije MUP-a HNŽ, te diskriminatorskom odnosu menadžmenta MUP-a prema svojim dugogodišnjim zaposlenicima.

''Ovaj Sindikat se već dugi niz godina suočava sa ignorantskim odnosom vladajućih struktura u HNŽ, a u posljednje vrijeme taj trend dostiže zaista zabrinjavajuće razmjere. Iako smo stalno ukazivali na osipanje policijskog kadra u Upravi policije i potrebu odgovarajućeg popunjavanja upražnjenih radnih mjesta policijskim službenicima koji svojim obrazovanjem, radnim iskustvom, rezultatima rada zaslužuju ostvarenje elementarnog ljudskog prava – prava na karijeru, zbog sve jačeg uticaja politike na nezavisnost i stručnost institucije policijskog komesara to pravo našim je članovima uskraćeno'', stoji u priopćenju.

Dalje se navodi kako ''umjesto da istakne listu upražnjenih radnih mjesta, te internim oglašavanjem popuni upražnjena radna mjesta u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima (najmanje 2/3 slobodnih radnih mjesta u činu mlađeg inspektora internim oglašavanjem, a najviše 1/3 javnim oglašavanjem) policijski komesar, očigledno pod izravnim uticajem politike, odlučuje da se sva upražnjena radna mjesta u činu ml. inspektor raspišu javnim oglasom, čime se s obzirom na dosadašnja iskustva omogućuje prijem politički podobnih, a ne sposobnih kadrova.''

''Ovo postaje posebno očigledno nakon što je u javnost dospjela pravosnažna presuda kojom se potvrđuje da je procedura izbora komesara policije u HNŽ bila nezakonita, te se Vladi HNŽ naređuje da trenutnog policijskog komesara razriješi dužnosti. Iako je presuda donesena još sredinom lipnja 2017. godine ista, navodno, nije uručena MUP-u HNŽ ni nakon dva mjeseca. Upravo u tom razdoblju inteziviraju se aktivnosti oko prijema ovih službenika, te se unatoč našim višestrukim upozorenjima od strane ministra i komesara formira Komisija za izbor koja raspisuje Javni oglas za popunu upražnjenih radnih mjesta (88 u činu policajac i 12 u činu ml. inspektor). Na ovaj način onemogućeno je policijskim službenicima sa dugogodišnjom karijerom i odgovarajućim obrazovanjem da zasluženo napreduju u službi, te se smanjuje i efikasnost rada Uprave policije i kompletna sigurnost na području HNŽ. Svjesni činjenice da je pri kraju procedura izbora 75 službenika u činu policajac i pet u činu ml. inspektor po Javnom oglasu od 26. 02. 2016., koji je u javnosti također, izazvao kontroverze i optužbe za korupciju i pogodovanje, primorani smo da preduzmemo sve korake u zaštiti naših članova'', navodi se dalje.

Iz Sindikata kažu kako će se postarati da, prije svega, članstvu omoguć ćemo efikasnu pravnu zaštitu te kako će u pravnoj proceduri obarati ovaj nezakonit i diskriminatorski Javni oglas, a protiv odgovornih lica će u suradnji sa pravnim stručnjacima podnijeti odgovarajuće kaznene prijave.

''Ovim putem pozivamo i sudionike Javnog oglasa od 26. 02. 2016. godine koji nisu ostvarili svoja prava da putem nadležnog suda tužbom zatraže obaranje istog, te u postupku iznesu sve nepravilnosi sa kojima su se susretali tijekom postupka. Kao referenca neka im posluži da je Vlada HNŽ samo za potrebe tog Oglasa „produžila“ mandat Nezavisnog policijskog odbora (koji je istekao još tijekom 2014. godine). O kakvoj bahatosti je riječ vidljivo je još iz toga da je mandat jednog tako važnog organa koji bi trebao odlučivati o svim drugostupanjskim predmetima Uprave policije, ograničen samo na izbor kadeta na ovom Javnom oglasu, što je očigledan pravni nonsens'', poručuju iz Sindikata.

Napominju i da da prema Pravilniku o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, uopće nema toliko upražnjenih radnih mjesta u činu policajac, jer sadašnji komesar tijekom svog trogodišnjeg mandata nije raspisao niti jedan Interni oglas.

''Tako da veliki broj policajaca iz MUP-a HNŽ u zasluženu mirovinu ide u početnom činu, što nije slučaj ni u jednoj policijskoj agenciji u BiH. Našim članovima poručujemo da nećemo odustati od borbe za ostvarenje njihovih radnih prava, te da u saradnji sa našim povjerenicima provode radnje potrebne za poništenje ovog sramnog konkursa. Napominjemo da je Sindikat policije pokrenuo proceduru štrajka zbog neizvršavanja pravosnažnih presuda po tužbama naših zaposlenika. I u tom segmentu nailazimo na opstrukcije od strane Vlade HNKŽ, te nam je kao jedinoj organizaciji u BiH za sada onemogućeno ostvarenje jednog od osnovnih prava – prava na štrajk. Ni u ovom dijelu ne odustajemo od svojih zahtjeva, te ćemo razmotriti mogućnost pokretanja kaznenog postupka protiv lica koja nam svjesno onemogućavaju ostvarenje osnovnih ljudskih prava'', stoji u priopćenju za javnost koji potpisuje Upravni odbor Sindikata policije MUP-a HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close