Pokrenut pravni proces

Sindikat obrazovanja nastavlja s radom, Vlada upozorava da se zakon mora poštivati

Vijesti / Flash | 02. 06. 2016. u 15:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine (SSOOiO FBiH) navode da niti jedan zakon po kojem su osnovani nije narušen, te stoga odluku Federalne vlade da ih briše iz registra udruga smatraju neosnovanom.

Predsjednik tog sindikata Selvedin Šatorović na konferenciji za medije u Sarajevu je kazao da je Sindikat pokrenuo pravni proces.

''Rješenje Vlade i Federalnog ministarstva pravde nije pravomoćno i pravosnažno, a mi ćemo nastaviti raditi u skladu s našim aktivnostima, Statutom i međunarodnim konvencijama'', poručio je Šatorović te dodao da Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH štiti interese 22.000 radnika u oblasti osnovnog obrazovanja i predškolskog odgoja.

Istaknuo je da je tom sindikatu podršku pružio Savez samostalnih sindikata BiH koji, dok Vlada FBiH ne povuče odluku, neće sudjelovati u radu Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH.

Podsjetio je da je sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja, koji je mijenjao naziv, osnovan 1990. godine, a da je i danas, kako kaže, jedinstven u svim segmentima te da su ciljevi ostali isti.

Međutim, iz Ureda premijera FBiH ističu da niti jedan sindikat ne može biti izvan zakona te da SSOOiO, kao i druga udruženja građana, mora poštovati zakone u svim segmentima njihovog rada, te djelovati transparentno. Također ističu da SSOOiO FBiH nije pozvan niti nadležan da tumači što jeste ili nije u skladu sa zakonom.

''Ratifikacija međunarodnih konvencija ne remeti primjenu domaćih zakona, tako da međunarodne konvencije ne mogu biti pokriće za kršenje zakona FBiH. Sindikati moraju poštovati odredbe domaćeg zakonodavstva u pogledu registracije udruženja. Javnost jasno poručujemo da je SSOOiO FBiH izbrisan iz registra. Rješenja Vlade FBiH i federalnog Ministarstva pravde su izvršna, te shodno tome Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH se smatra nepostojećim.
Podsjećamo da svako dalje djelovanje u okviru ovog bivšeg sindikata predstavlja kazneno djelo kažnjivo po važećim zakonima Federacije BiH. Domaće zakonodavstvo ne osporava pravo sindikata na udruživanje, ali prilikom samog udruživanja moraju se poštovati odredbe zakona. Pozivamo sve zainteresirane pojedince, koji su bili dio sada nepostojećeg sindikata, da se vrate u zakonske okvire, te da u ponovljenom postupku registracije isprave greške, kako bi se stvorili uvjeti za ponovni upis u registar udruženja građana'', priopćeno je Feni iz Ureda premijera FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close