Politika i sport

Šimunić napada Josipovića

Vijesti / Flash | 17. 10. 2014. u 12:05 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac Josip Šimunić, kojeg je Svjetska nogometna federacija suspendirala zbog skandiranja uzvika "Za dom... spremni" na stadionu u Zagrebu nakon što je Hrvatska protiv Islanda izborila nastup na završnom turniru pa je propustio Svjetsko prvenstvo u Brazilu, obrušio se pismom na predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića, koji je prije nekoliko dana atmosferu na utakmicama ocijenio negativnom.

Nakon što je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker u nedjelju prozvao čelne ljude države jer ne dolaze na utakmice "Vatrenih", Josipović je otkrio zašto ne ide na nogometne utakmice.

"Odlaskom na utakmicu, gdje postoji visoki rizik od nacionalizma, rasizma, izgreda, predsjednik šalje krivu poruku. Ja silno volim i cijenim našu nogometnu reprezentaciju i sretan sam kad pobijedi, a vrlo rado ću doći na utakmicu kada gospodin Šuker i Nogometni savez ispune ono što su i meni obećali da će učiniti. Dakle, kad srede stanje u organizaciji i da svima koji dođu na stadion bude ugodno", rekao je predsjednik Hrvatske.

"Hoćete li reagirati na povike 'Ubij Hrvata'?"

Josipović je dodao kako je isto i s odlaskom na utakmice u organizaciji onih sportskih organizacija u kojima nisu transparentni procesi upravljanja i financiranja.

Na ove je izjave reagirao u četvrtak Šimunić, pismo je preneseno na Facebook stranici "Potpora Josipu Šimuniću", a u njemu, između ostalog, Šimunić pita predsjednika hoće li reagirati na vrijeđanje i povike "Ubij Hrvata" u Beogradu.

"Zašto je Vama, predsjedniče Republike Hrvatske, neugodno doći na stadion? Je li to zbog domoljubnih pozdrava 'U boj, u boj' i 'Za dom...', ili Vam je neugodno zbog paljenja hrvatske zastave u prisustvu, sad već bivšeg, ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića?

Je li i on slao krivu poruku svojim dolaskom na utakmicu Srbija - Hrvatska u Beogradu 6.9.2013.?", pitao je Šimunić te dodao: "Zašto se Vi, predsjedniče Republike Hrvatske, konkretnije niste pozabavili izgredima poput već navedenog paljenja hrvatske zastave u Beogradu na stadionu 'Marakana' i vrijeđanja hrvatskih igrača i navijača uvredljivim transparentima i povicima?"

GNK Dinamo: To je njegovo privatno mišljenje

Na ovaj javni istup Šimunića reagirao je i zagrebački GNK Dinamo, čiji je Šimunić igrač.

U priopćenju koje su nam poslali iz kluba piše da su u klubu mišljenja da Šimunić nigdje u svojim izjavama nije izrazio svoj politički stav, pa tako nije prekršio Kodeksu ponašanja nogometnih djelatnika.

"Josip je, kao kapetan najboljeg hrvatskog kluba, igrač s više od 100 nastupa u dresu reprezentacije i jednostavno nogometni djelatnik, osjetio žal zbog izjava predsjednika Josipovića o hrvatskom nogometu i reprezentaciji te je odlučio reagirati", piše u priopćenju.

Pritom je naglašeno da je Šimunić putem društvene mreže objavio svoje privatno mišljenje i osobni stav, na koje, kako je navedeno, kao i svatko drugi, ima pravo.

Kopirati
Drag cursor here to close