ferman

Silajdžić postao savjetnik turskog predsjednika

Vijesti / Flash | 27. 07. 2015. u 08:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Haris Silajdžić, nekadašnji član Predsjedništva BiH i bivši predsjednik Stranke za BiH, službeno je postao savjetnik turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, objavio je portal The Bosnia Times, pozivajući se na dobro obaviještene diplomatske izvore.

Silajdžić je službeno Erdoganov savjetnik iako je taj posao radio i za kabinet bivšeg turskog predsjednika Abdulaha Gula, navodi spomenuti portal dodajući kako se dosadašnji savjetnički angažman Silajdžića više tretirao kao usluga na ''prijateljskoj osnovi''.

''Sadašnji angažman je služben s fermanom/ovlaštenjem kojeg je svojeručno potpisao predsjednik Erdogan'', navodi portal i dodaje kako je ''Silajdžić jedna od najistaknutijih figura bosanke političke scene u posljednja tri desetljeća''.

Portal u tekstu pod naslovom 'Je li Bakir ostavljen na ledu?' podsjeća kako je nekadašnji član Predsjedništva BiH bio profesor na sarajevskom Filozofskom fakultetu, a potom ministar vanjskih poslova BiH, predsjedatelj Vijeća ministara BiH i član Predsjedništva BiH. Silajdžić se, nakon poraza na izborima 2010. godine, povukao s mjesta predsjednika Stranke za BiH, i potpuno se povlači iz političkog života, a u javnosti se pojavio tek nakon što je objavio zbirku poezije.

''Opće je poznata činjenica da dr. Silajdžić ima širok krug poznanstava s najistaknutijim političarima svijeta. Posebno je zadržao bliske odnose s bogatim arapskim liderima iz Katara i Kuvajta što mu je omogućavalo da se bavi konzaltingom i lobiranjem'', navodi The Bosnia Times tvrdeći kako bi Silajdžićev savjetnički angažman kod Erdogana trebao rezultirati aktivnostima u tri pravca - učvršćivanje veza Turske s Kuvajtom i Katarom, obnova prijateljskih odnosa sa SAD te angažman Turske na Balkanu, posebno u BiH.

Portal također ističe kako je zanimljivo, ''čak i paradoksalno'', da je aktualni član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uzeo sebi za savjetnika turskog biznismena Muzafera Čileka, a Erdoan bivšeg člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

''Do sada su se predsjednici Erdoan i Izetbegović hvalili o vrlo prisnim i prijateljskim međusobnim odnosima. Narodi i mediji su im vjerovali na riječ. Ali, osim toga nije bilo nekih bitnih rezultata od kojih bi i BiH, pa tako i sama Turska imala koristi. Možda su i Izetbegović i Erodan dobili koju “šaku glasova” više kod Bošnjaka, ali opipljivih (geo)političkih rezultata nije bilo. Možda je čak Turska, pa i sam Erdogan zabilježio “pad političkih akcija” turske diplomacije na Balkanu od kad je za partnera dobio Izetbegovića'', navodi portal i dodaje kako, prema komentarima izvora bliskih liderima AK Partije, oni sve više iskazuju zabrinutost zbog Izetbegovićeve “nemoći da se nosi sa separatističkom politikom svojih rivala, nacionalnih lidera Milorada Dodika i Dragana Čovića''.

''To je, možda, i ključni razlog da se Erdogan odlučio uzeti dr. Silajdžića za svog savjetnika'', navodi portal.

Kopirati
Drag cursor here to close