ispružene ruke

Šetnja od 50 maraka: Kreće turistička i prosjačka sezona u Mostaru

Vijesti / Flash | 28. 03. 2016. u 07:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od odredišta na koja će ih dovoziti njihovi autobusi i s kojih će ih vodiči voditi do mostarskog znamenja, već sad znamo, turiste će čekati i rijeka prosjaka s ispruženom rukom.

''Iako je riječ o socijalno najugroženijoj kategoriji ljudi kojoj je pomoć u današnjem vremenu prijeko potrebna, teško je oteti se dojmu da su upravo oni (prosjaci) ružnija slika grada u najljepšim mjesecima u godini'', navodi Oslobođenje dodajući kako bi ih šetnja od Starog grada do dopisništva u Šantićevoj ulici, da su svakom od prosjaka koji je zatražio marku ispunili želju, koštala između 40 i 50 maraka.

MUP Hercegovačko-neretvanske županije još prije dvije godine najavio je obračun s prosjacima, ali je očigledno da problem još nije riješen. Prethodne procjene i saznanja govore da je postojalo ili postoji više grupa i pojedinaca koji se bave organiziranim prosjačenjem s djecom, koju na silu dovode i primoravaju da za njihov račun prikupljaju novac.

Zbog navedenog, posljednjih godina usko surađuju kantonalni MUP i Centar za socijalni rad, nastojeći preventivno djelovati, te skrenuti pažnju građanima da pomaganjem djeci ustvari ne pomažu njima, već kriminalu i kriminalcima.

MUP HNŽ-a će, prema riječima glasnogovornika Ljudevita Marića, i ove godine provesti akciju s ciljem suzbijanja prosjačenja na ulicama Mostara, a patrole na biciklima će, najavio je, raditi na području Starog grada, gdje se ne može doći automobilom. Posebna pažnja, osim stare jezgre, bit će usmjerena na prostor između Franjevačke crkve i Fejićeve ulice, gdje se tijekom sezone može susresti najveći broj turista.

''U prethodnim godinama susretali smo se s velikim brojem prosjaka iz drugih gradova, pa čak i drugih država. Nakon što bismo ih otkrili, slijedile su prekršajne prijave, nakon kojih smo dolazili i sami u probleme pošto pomenute osobe nemaju osobne dokumente niti adrese prebivališta u Mostaru. Drugi problem je manjak adekvatnih uvjeta da ih smjestimo u neku od ustanova, s obzirom na to da je pretežno riječ o maloljetnim osobama'', rekao je Marić.

U MUP-u HNŽ-a operativnim radom nastoje doći do osoba za koje "rade'' maloljetni prosjaci, a posao otežava to što većina njih gotovo nikako ne boravi u Mostaru. Marić je upoznao da je operativnim radom uhvaćeno nekoliko osoba, nad kojima se trenutno provodi kriminalistička obrada.

Kopirati
Drag cursor here to close