Hrvatska

Šestorici okrivljenika zbog poticanja nasilja određen istražni zatvor

Sudac istrage prihvatio je navedeni prijedlog i šestorici osumnjičenika odredio istražni zatvor.
Vijesti / Flash | 14. 06. 2020. u 17:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo je šestoricu okrivljenika za javno  poticanje  na nasilje i mržnju, 11. lipnja u zagrebačkom naselju Kustošija, i predložilo određivanje istražnog zatvora, što je sudac istrage prihvatio, izvijestio je u nedjelju DORH.

 Za šestoricu okrivljenika istražni zatvor je određen nakon što je zagrebačka policija protiv njih podignula kaznenu prijavu za javno poticanje na nasilje i mržnju, 11. lipnja u zagrebačkom naselju Kustošija, i predala ih pritvorskom nadzorniku.

 Svi su hrvatski državljani, dvojica su od 21 i 22 godine, a četvorica su mlađi punoljetnici od 19 i 20 godina. Nakon policijske istrage osumnjičeni su za izvješavanje transparenta kojim se vrijeđa i poziva na etničko nasilje nad srpskim ženama i djecom.

 "Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu provelo je dokazne radnje ispitivanja u svojstvu okrivljenika šestorice hrvatskih državljana (1999., 2000., 1998., 2000., 2000., 1998.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. stavak 1. Kaznenog zakona", navodi se u priopćenju obavljenom danas na službenim internetskim stranicama Državnog odvjetništva RH (DORH).

 "Postoji osnovana sumnja da su se šestorica okrivljenika 11. lipnja 2020. oko 21 sat u Zagrebu, zajedno s više nepoznatih osoba okupili u nakani da kod drugih osoba izazovu nasilne oblike ponašanja, netrpeljivost i osjećaja mržnje prema osobama druge nacionalnosti", dodaje se.

 "Osnovano se sumnja", navodi zagrebački ODO, "da je prvookrivljenik prethodno izradio transparent uvredljivog sadržaja za osobe druge nacionalnosti, pri čemu je u zadnjoj riječi stilizirao slovo 'u', a tekst prema svom sadržaju poziva i potiče na netoleranciju, nasilje i mržnju prema pripadnicima jedne nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Nakon toga su se šestorica okrivljenika okupili zajedno s drugim nepoznatim osobama i uz zapaljene baklje, razvili transparent kojeg je izradio prvookrivljenik, kao i zastavu neprimjerenih obilježja te su potom glasno izvikivali riječi koje pozivaju na nasilje i mržnju".

 Takvo neprimjereno i nasilničko ponašanje izazvalo je reakciju stanara i prolazećih građana koji su taj događaj fotografirali i fotografije objavili na društvenim mrežama i internetskim portalima čime su postale javno dostupne široj javnosti, ističe se u priopćenju.

 Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, nakon ispitivanja, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv šestorice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).

 Sudac istrage prihvatio je navedeni prijedlog i šestorici osumnjičenika odredio istražni zatvor.

 Na fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama u petak,  nalazi se nekoliko Dinamovih navijača koji u Kustošijanskoj ulici u Zagrebu u četvrtak navečer, 11. lipnja, drže natpis "J..at ćemo srpske žene i djecu", uz slovo 'U'.  Fotografiju je u petak na društvenim mrežama objavilo Srpsko narodno vijeće.

 Premijer Andrej Plenković istoga dana osudio je taj čin, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je u petak da će policija riješiti svaki slučaj pozivanja na nasilje i etničku netrpeljivost.

 Također u javnosti je incident na Kustošiji kojim se potiče nasilje izazvao niz osuda.

Kopirati
Drag cursor here to close