Podaci

Šest Hrvata na strani Islamske države, osam ratuje u Ukrajini

Vijesti / Flash | 14. 06. 2015. u 21:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sigurnosno-obavještajna agencija objavila je javno izvješće fokusirano na stanje sigurnosti u Hrvatskoj i okruženju u kojem ocjenjuje da je teroristička prijetnja na hrvatskom teritoriju niska ali postoji rizik, prvenstveno Hrvatske kao članice NATO-a i Europske unije od islamističkih terorističkih organizacija.

SOA navodi da je broj pristaša radikalnog tumačenja islama u Hrvatskoj mali, nekoliko desetaka osoba, većina njih nisu pobornici terorističkih metoda djelovanja, objavio je HRT.

''Procjenjujemo da za sada nema izravne prijetnje sigurnosti Republike Hrvatske od džihadista u Siriji ili povratnika, međutim ne smije se isključiti moguća prijetnja tzv. vukova samotnjaka. To su osobe koje su spremne samoinicijativno i samostalno izvršiti teroristički napad, bez potpore neke terorističke organizacije a koju je vrlo teško otkriti'', navodi s eu izvješću te ističe kako na teritoriju Islamske države boravi šestero hrvatskih državljana te da ih većina nije živjela u Hrvatskoj ali imaju dvojno državljanstvo.

''Proces radikalizacije odvijao se u inozemstvu odakle su i otišli na teritorij pod kontrolom ISIL-a. Za dvije osobe je utvrđeno da su sudjelovale u borbenim aktivnostima'', stoji u izvješću.

SOA je, navodi se dalje, detektirala maloljetnika s nakanom pridruživanja islamističkim skupinama u Siriji koje dnevno objavljuju preko 90 tisuća poruka na društvenim mrežama.

[DOKUMENT] Sigurnosno-obavjetajna agencija objavila je javno izvjee usmjereno na stanje sigurnosti u RH i okruju. HTV prvi donosi detalje.

Posted by HRT Vijesti on Sunday, June 14, 2015

''Mladić se radikalizirao putem Interneta pri čemu je stupio u izravni kontakt s 'džihadistima' iz Sirije koji promoviraju borbu za tzv. Islamsku državu'', dodaje se. Kroz razgovor s obitelji i uz psihološku pomoć, navodi SOA, maloljetnik je napustio radikalne stavove i odustao od odlaska.

Hrvatski državljani sudjeluju i na ukrajinskom ratištu.

''Trenutno se na području ukrajinskog sukoba, u postrojbama ukrajinskih snaga, nalazi osam hrvatskih državljana'', navodi se.

Iako je ekstremizam u Hrvatskoj marginalan, u SOI su uočili kontinuirano djelovanje pripadnika desnog i lijevog ekstremizma. No izdvajaju. 'I dalje su aktivne organizacije i pristaše četničkih pokreta u državama okruženja li i šire. Pri tome postoje i kontakti prema istomišljenicima u Republici Hrvatskoj te prema ostalim organizacijama i pojedincima s velikosrpskim ideološkim polazištima'.

SOA Javno-izvjesce-2015 by AndrejaKošanskiHudika

Kopirati
Drag cursor here to close