Ne želi slušati presudu

Šešelj tvrdi: Haški tribunal izreći će mi kaznu od 25 godina zatvora

Vijesti / Flash | 17. 03. 2016. u 14:42 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Haški optuženik Vojislav Šešelj, optužen za za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, na konferenciji za medije u prostorijama Srpske radikalne stranke, čiji je predsjednik, rekao je kako ima informaciju da će mu Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju izreći kaznu od 25 godina zatvora, javlja Agencija Anadolija.

Presuda MKSJ Šešelju će biti izrečena 31. ožujka bez njegove nazočnosti u Hagu. Ovaj haški optuženik je rekao kako neće prihvatiti praćenje izricanje presude putem videolinka.

''Neću ni prihvatiti da pratim izricanje presude preko videolinka, uostalom zašto bih to radio kada je obaveza RTS-a, takozvanog javnog servisa, da to izravno prenosi. Ja osobno čekam da mi presudu isporuče na srpskom jeziku, a onda ću se žaliti, sve žalbene rokove ću poštovati, od trenutka prijema presude na srpskom jeziku'', rekao je Šešelj.

Na pitanje kako zna kakva će mu presuda biti izrčena, Šešelj je rekao da je saznao da će mu biti izrečena kazna od 25 godina, jer je, prema njegovim saznanjima, zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić putovao nedavno u Zagreb, pa u Haag, pa se iz Haaga vratio u Zagreb, kontaktirao sa nekoliko hrvatskih državnih dužnosnika i njima rekao kolika će mu kazna biti izrečena.

''Što se mene tiče, uopće nisam zainteresiran za to. Ja sam Haški tribunal pobjedio, uvjerljivo, cijeli svijet se mogao uvjeriti u to i to je za mene završena bitka. Oni tu moju pobjedu ne mogu ničim omalovažiti, niti obezvrijediti“, naveo je.

Najvio je završnicu predizborne kampanje svoje SRS 24. ožujka u Beogradu.

''Tog dana se očekuje i drakonska kazna Radovanu Kradžiću pred Haškim tribunalom, pa ćemo prosvjedovati i protiv Haškog tribunala u ckelini“, rekao je Šešelj.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju optužio je u siječnju 2003. godine Vojislava Šešelja da je poticao zločine protiv čovječnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine od 1991. do 1993. Optužen je da je "govorima i izjavama doprinio da se kod izvršitelja stvori odluka da počine navedene zločine".

Šešelj se dobrovoljno predao Hagu 24. veljače 2003. godine, gdje je u pritvoru četiri i pol godine čekao početak suđenja, do studenog 2007. godine.

Odlukom Sudskog veća Haškog tribunala, u studenom 2014. pušten je na privremenu slobodu u Srbiju do izricanja presude, kako je navedeno, iz humanitarnih razloga, jer mu se nekoliko tjedana ranije pogoršalo zdravstveno stanje.

Kopirati
Drag cursor here to close