Draga moja

Šešelj nakon presude uputio poruku Kolindi

Vijesti / Flash | 31. 03. 2016. u 09:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Uopće me ne zanimaju reakcije Hrvatske i BiH'', rekao je Vojislav Šešelj na press konferenciji nakon što je oslobođen u Haagu i dodao da se nada da reakcije neće biti bezobrazne jer će onda on morati adekvatno odgovoriti.

Rekao je kako se nada da će ga hrvatska predsjednica primiti u službenu posjetu jer ''mora ispuniti neka obećanja''.

''Draga moja Kolinda spremi se spremi uskoro ti dolazim u zvaničnu posjetu'', napisao je Vojislav Šešelj na svojem Twitter nalogu nakon što je objavljeno da je oslobođen optužbi za zločine u Haagu.

''Ovog puta poslije toliko procesa nevinim Srbima, pojavilo se dvoje časnih sudaca - Francuz Antoneti i Mandiaye Niang iz Senegala su pokazali da su profesionalizam i obraz iznad svih pritisaka. Odolili su pritiscima i donijeli jedinu moguću presudu", rekao je Šešelj i dodao kako njegov stav prema Tribunalu ''kao antisrpskom sudu i instrumentu novog svjetskog poretka'' se nije promijenio.

''Onog trenutka kad sam krenuo u Hag sam znao da mi ne mogu dokazati nijedan zločin. Tamo sam pobijedio sve argumente. Kad sam završio svoj posao, nije me interesovala presuda. Prođoh bez kazne, ali mogo sam možda bar malo da dobijem da ne bijesne ovoliko neprijatelji van Srbije", kazao je Šešelj.

Uoči presude, napisao je kako ga Haag može samo ubiti, ali da će se onda i njegov grob boriti protiv njega.

"Ideja Velike Srbije je jednako snažna i bez mene. Ideja Velike Srbije je besmrtna, zaključio je i rekao kako će tražiti 12 milijuna eura odštete. Za ove dvije godine možda dodam još. Kad sam bio u Haagu razbolio sam se od teških boleština. Sada nisam normalno spavao i živio", rekao je i dodao kako Republiku Srbiju neće tužit.

Podsjećamo, Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) utvrdilo je u četvrtak u presudi da je dio govora vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, za koje je tužiteljstvo tvrdilo da su huškački, predstavljalo poziv na progon ali ga je oslobodilo krivnje jer nije dokazana uzročno-posljedična veza tih govora s konkretnim zločinima.

"Vojislav Šešelj je po izricanju ove presude slobodan čovjek", kazao je predsjedavajući sudac Jean Claude Antonetti nakon što je pročitao da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet točaka optužnice koja ga je teretila za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata cilj kojeg je bio stvaranje etnički čistog prostora 'velike Srbije'.

Vijeće je zaključilo da je Šešelj zaista održao govore na put za Vukovar i u samom Vukovaru u kojima je pozvao na obračun "s ustašama" međutim većina sudaca nije mogla "odbaciti razumnu mogućnost da su održani u kontekstu sukoba" i da je cilj bio podizanje morala a ne da se šešeljeve dobrovoljce pozove da nemaju milosti ni prema kome.

 

Zvizdić ne razumije

Predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić kazao je kako ne razumije kako je Raspravno vijeće Haaškog tribunala moglo donijeti oslobađajuću presudu kada je jasno kako je riječ o osobi koja je dokazano sudjelovala u agresiji na BiH.

"Ne mogu razumjeti da netko tko je dokazano sudjelovao u agresiji na BiH bude oslobođen", kazao je Zvizdić.

Većina članova vijeća nije mogla zaključiti van razumne sumnje da je pozivom Srbima da očiste Bosnu "od balija" u Zvorniku pozivao na etničko čišćenje nesrba iz BiH, kazao je Antonetti. Većina sudaca smatra da dokazi koje je predočilo tužiteljstvo nisu dovoljni da se isključi mogućnost da je sudjelovao u ratnom naporu da se ohrabruje snage.

Po sucima riječi koje je Šešelj izgovorio u vojvođanskim Hrtkovcima predstavljaju jasan poziv na protjerivanje Hrvata međutim većina sudaca ocijenila je da tužiteljstvo nije dokazalo da su one i dovele do prisilnog odlaska Hrvata ili do kampanje njihova progona.

Većina sudaca zaključila je i da su dva Šešeljeva govora u skupštini Srbije predstavljala jasne pozive na protjerivanje i prisilno premještanje Hrvata.

Iako većina misli da ti govori predstavljaju poziv na protjerivanje, Antonetti je kazao kako većina smatra da su oni bili izraz protivljenja aktualnoj srbijanskoj politici i predstavljala su "alternativni politički program koji nikad nije proveden".

Većina stoga nije mogla zaključiti da je postojalo poticanje na zločine, istaknuo je sudac.

"Tužiteljstvo nije dokazalo da je postojala uzročno-posljedična veza između govora i zločina te oni nisu actus reus poticanja", kazao je Antonetti.

Kopirati
Drag cursor here to close