Konačna riječ

Šešelj na slobodi do izricanja presude

Vijesti / Flash | 10. 05. 2015. u 07:37 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj dobit će poziv da se vrati u Haški tribunal tek kada presuda bude napisana, neslužbeno saznaju "Večernje novosti".

Izvori ovog lista smatraju da su se suci fokusirali na to da daju konačnu riječ u predmetu protiv Šešelja i da neće u prvi plan stavljati dopise tužitelja Serge Brammetz, ali ni Žalbenog vijeća, koji zahtijevaju da se haški optuženik vrati u zatvor.

Glavni sudac Jean Claude Antonetti tražio je mir da bi s kolegama što prije napisao presudu, koja bi mogla biti donesena do kraja ove godine.

Odvjetnik Tom Phil, koji je sudjelovao u suđenjima pred Tribunalom, kaže da situacija u kojoj se Šešelj nalazi, kada je riječ o njegovom zdravstvenom stanju, apsolutno potvrđuje opravdanost odluke kojom je krajem prošle godine pušten na privremenu slobodu, javlja Srna.

''U pitanju je samo idiotska želja Bramertza da bolesnog čoveka vrati u zatvor'', kaže Phila i dodaje da je Antoneti "sudac od autoriteta i da će se zato vjerojatno oglušiti o zahtjev tužitelja".

Poznati odvjetnik tvrdi i da je Antonetti jedan od rijetkih "djelitelja pravde" u Hagu koji su veoma poštovani i da ima blistavu karijeru.

Šešelj je proveo gotovo 13 godina u Haagu, a pola desetljeća čeka na izricanje presude.

Pravni tim Vojislava Šešelja tvrdi da on čak ne mora ni da ide na izricanje presude. Oni kažu da se Šešelj, s obzirom na zdravstveno stanje, u sudnicu može uključi video-linkom, a da suđenje prati iz kancelarije Tribunala u Beogradu.

Kopirati
Drag cursor here to close