Smanjenje plaće na FTV-u

Sejo Bajraktarević nastavlja štrajk glađu i neće odustati

Vijesti / Flash | 14. 06. 2016. u 18:17 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri dana u zgradi RTV Doma umjetnik Sejo Bajraktarević, uposlenik federalne TV, štrajka glađu. Tu i spava. Razlog je, tvrdi, smanjenje plaće.

Sejo Bajraktarević kaže da nakon što mu je svibanjska plaća smanjena, ne može preživjeti.

"14 punih godina koeficijent moje plaće bio je 2.90. Međutim, prošlog tjedna, kad je bila svibanjska plaća, koeficijent je 2.24. Bez ikakvog obrazloženja, ni pismeno, ni mailom, ni čime su to uradili, tako da sam bio šokiran. Ovo se ne događa prvi put. Prije nekoliko godina mi je skinuta plaća, sada ovo ostalo - ostao je samo topli obrok", kazao je Sejo Bajraktarević, uposlenik Federalne televizije.

A, iz uprave Federalne televizije su odgovorili:

"Mislimo da nema nikakvog zakonskog uporišta. FTV je prema njemu bila, što se tiče zakona, korektna. Za prethodni mjesec, isplaćen mu je iznos koji je on zajamčio po svom ugovoru", rekao je Denis Naprta, rukovoditelj ljudskih resursa FTV-a, javlja N1.

Iz sindikata FTV-a kažu kako su dobili informacije da nije došlo do kršenja prava Seje Bajraktarevića.

"Upravni odbor sindikata je dobio službenu informaciju od rukovoditelja za ljudske resurse da nisu ugrožena prava našeg kolege Seje Bajraktarevića - da je dobio plaću i topli obrok. Sindikat zahtijeva da se što ažurnije organizuje mirovno vijeće", istaknuo je Darjan Babić, predsjednik samostalnog sindikata FTV-a.

Mnoge kolege iz FTV-a i BHT-a pružile su podršku Bajraktareviću. Međutim, pred kameru su htjeli samo uposlenici BHT-a.

"Mislim da treba pronaći neko rješenje, a ovo je jedan od vidova otpora i vidova skretanja pažnje na stanje kakvo jeste", izjavila je Ljiljana Pavlović, uposlenica BHRT-a.

Bajraktarević kaže da ne odustaje od štrajka glađu, a kolegama poručuje da progovore o svojim problemima, jer jedino tako može doći i do rješenja.

Kopirati
Drag cursor here to close