Potvrđeno

Sejdić nije kriv

Prvostupanjskom presudom iz srpnja 2019., Sejdić je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi za nezakonito uhićenje srpskih civila iz sela Bučje (općina Goražde).
Vijesti / Flash | 07. 02. 2020. u 15:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostupanjsku presudu kojom je Ahmet Sejdić, nekadašnji zapovjednik Prve višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), oslobođen optužbi za zločine počinjene na području Goražda i Rudog u periodu od srpnja 1992. do veljače 1993. godine.

Iz Suda BiH su potvrdili da je prvostupanjska presuda preinačena na način da je Apelaciono vijeće odbilo točke optužnice od kojih je Tužiteljstvo BiH odustalo u veljači 2019., dok je u ostalom dijelu žalba Optužbe odbijena kao neosnovana.

Prvostupanjskom presudom iz srpnja 2019., Sejdić je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi za nezakonito uhićenje srpskih civila iz sela Bučje (općina Goražde), njihovo prisilno preseljenje, nečovječno postupanje, mučenje i pljačkanje imovine u srpnju 1992. godine.

Istom odlukom je oslobođen krivice da je u siječnju 1993. godine u Donjoj Strmici (općina Rudo) izdao nezakonito naređenje zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) da rukama uklone 24 mine iz tunela, prilikom čega su dva zarobljenika ranjena.

Sudsko vijeće je u obrazloženju odluke navelo da ne postoje dokazi koji identificiraju optuženog i njegovu prisutnost na Trebeškom brdu, gdje su provedeni mještani Bučja, kao i da je za njihovo provođenje bila odgovorna druga jedinica, dok u vezi sa događajima u Donjoj Strmici svjedoci nisu spominjali Sejdića.

Tužiteljstvo je u veljači 2019. odustalo od četiri tačke optužnice koje su Sejdića teretile za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, kao i ratnim zarobljenicima na području općina Rudo, Višegrad i Goražde, ali javnosti nisu poznati detalji iz tih točaka optužnice.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Kopirati
Drag cursor here to close