Član 3.

Šehović: Želimo da se iz zakona o braniteljima izvedu osobe koje tu faktički ne pripadaju

Vijesti / Flash | 11. 05. 2015. u 15:59 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na zajedničkom sastanku Koordinacije boračkih udruženja i saveza u FBiH danas je razgovarano o zaštiti prava vojnih umirovljenika s naglaskom na otklanjanje negativnih posljedica koje su nastale primjenom Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata.

"Usuglasili smo se da ćemo predložiti izmjene ovog zakona odnosno da se izmijeni član 3. koji regulira koje su osobe u okviru zakona. Samim tim želimo da se iz zakona izvedu osobe koje tu faktički ne pripadaju", izjavio je Feni predsjednik Saveza udruženja vojnih penzionera u FBiH Nihad Šehović.

Pojasnio je da po važećem Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenu branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata korisnici prava su i "osobe koje su demobilizirani borci umirovljeni po tom osnovu, što znači da su radili bilo gdje ili nisu nigdje radili, a umirovljeni su".

"Oni su poistovjećeni s onima koji su u mirovinu otišli iz radnog odnosa iz Oružanih snaga BiH. Faktički onaj tko uvjetno nema dana radnog staža i nigdje nije uplaćivao sredstva u MIO stavljen je da mu se mirovina isplaćuje po Zakonu o MIO-u, a tu nikada nije uplaćivao", istakao je Šehović, dodajući da "oni koji su otišli iz radnog odnosa iz Oružanih snaga BiH trebaju biti tretirani kao i svi umirovljenici“.

Ovaj zajednički stav će biti potvrđen na upravnim odborima Saveza udruženja vojnih penzionera u FBiH, Zajednice županijskih udruga umirovljenih pripadnika HVO i Udruženja umirovljenih vojnih osiguranika u FBiH, a s kojim će ova udruženja nastupati pred tijelima vlasti.

"Nakon toga Prijedlog zakona o izmjenama ovog zakona uputit ćemo Federalnom parlamentu", kazao je Šehović.

Kopirati
Drag cursor here to close