Iznuda

Šef i inspektor reketarili strane biznismene u Međugorju

Vijesti / Flash | 27. 02. 2014. u 12:10 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pet osoba, među kojima su dvojica visokorangiranih službenika Službe za poslove sa strancima BiH, uhićeno je jučer u Hercegovini u akciji 'Pelegrino' zbog organiziranog kriminala, odnosno zloupotrebe položaja, primanja mita i iznude novca.

Uhićeni su Boris Kordić, šef Terenskog centra Službe za poslove sa strancima u Mostaru, inspektor za strance u Mostaru Josip Kvesić, Vlatka Puljić, Ana Milićević i talijanski državljanin Luca Cobre.

Dvojica uhićenih službenika Službe za poslove sa strancima, između ostalog, osumnjičena su da su iznuđivala novac od stranih državljana, najviše Talijana, koji su kršili imigracijske propise BiH.

Kordić i Kvesić su osumnjičeni da su novac iznuđivali i od stranaca koji su imali zakonski osnovu za boravak ili rad u Hercegovini, uglavnom na području Međugorja, tako što su im komplicirali proceduru odobravanja boravka u našoj zemlji kako bi od njih nezakonito uzeli novac, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Boris Kordić i Josip Kvesić su sa Anom Milićević i Vlatkom Puljić osnovali firmu, odnosno u Međugorju su hotel, višemilijunske vrijednosti, iznajmili na razdoblje od 20 godina i primoravali turističke agencije da u taj objekt smještaju strane turiste", kazao je sugovornik Nezavisnih blizak istrazi, naglasivši da je ovaj iznajmljeni hotel uvijek bio pun gostiju.

Uhićenoj petorki istražni organi stavljaju na teret da su iznudom novca od stranih državljana "stekli nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima".

Provodeći akciju "Pelegrino" pripadnici SIPA jučer su izvršili i pretrese na devet lokacija na području Mostara, Čitluka, Međugorja i Širokog Brijega.
Nakon kriminalističke obrade u SIPA, uhićeni će uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu biti predati Tužiteljstvu BiH.

"Postupajući tužitelj će u zakonskom roku ispitati osumnjičene i nakon toga će odlučiti hoće li prema Sudu BiH uputiti zahtjev za određivanje mjere pritvora", napomenuli su u Tužiteljstvu BiH.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH priopćili su da je akcija rezultat inicijative i višemjesečnih aktivnosti njihovog Inspektorata unutarnje kontrole.

Naglasili su da je njihov Ured za unutarnju kontrolu Službe za poslove sa strancima prije pet mjeseci došao do saznanja o nezakonitim radnjama, odnosno koruptivnim oblicima kriminala, o čemu je odmah obaviještena SIPA i Tužiteljstvo BiH.

"U narednom razdoblju rukovodstvo Službe će u skladu sa daljim odlukama Tužiteljstva, odnosno Suda BiH, odlučiti koje mjere će biti poduzete prema ovoj dvojici uhićenih visokopozicioniranih službenika Službe", priopćeno je iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close