žene u politici

Sedam stranaka u BiH dobilo 'Mape za ravnopravnost spolova'

Vijesti / Flash | 17. 12. 2015. u 15:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu su danas za sedam vodećih političkih stranaka BiH uručene Mape ravnopravnosti spolova koje su rezultat višemjesečnog zajedničkog rada Udruženja INFOHOUSE i političkih stranaka koje su iskazale interes za poboljšanjem statusa žena u politici u BiH. Mape su uručene za Demokratsku frontu –Željko Komšić, SDA, SBB, HDZ 1990, HDZ BiH, SNSD i SDS.

Prijedlozi mogućih Mapa za ostvarivanje spolne ravnopravnosti unutar političkih stranaka nastali su u izuzetno bliskoj suradnji sa članovima/članicama stranaka, koji su sudjelovali u projektu i proizvod su njihovog prijedloga i zaključivanja, kao i komparacije sa europskim praksama kada je riječ o profesionalizaciji stranaka i njihovoj usmjerenosti na poštivanje ljudskih prava.

Svaka stranka je imala svoj zaseban proces koji je iznjedrio vlastitu, originalnu Mapu.

Sljedeći korak jeste ponuditi strankama ne samo ove Mape, već i podršku za kreiranje akcijskog plana njenog ostvarivanja s ciljem postizanja ravnopravnosti spolova unutar stranaka te povećanja političke participacije žena

Mapa ravnopravnosti spolova je napravljena kako bi se povećalo sudjelovanje žena u političkim procesima i zbog potrebe poštivanja zakona kojima je ženama zagarantirana zastupljenost u izvršnoj vlasti u omjeru od 40% kako bi se ispoštovala ravnopravnost spolova.

Mapa puta za ravnopravnost spolova originalna je ideja Vlade Republike Francuske koja je jedina u Europi uvela ovu praksu u svoje javne institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close