U 2020. godini

Sedam milijuna KM više za podršku razvoju i održivom povratku

Iz FMROI naglašavaju da su javni pozivi realizirani u 2019. godini pokazali da postoji znatno veći interes za realizaciju razvojnih projekata od sredstava koja su bila na raspolaganju.
Vijesti / Flash | 27. 12. 2019. u 12:28 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica predstavilo je planirana izdvajanja za podršku povratku, koja su u usvojenom proračunu Federacije BiH uvećana za sedam milijuna KM u odnosu na prošlu godinu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ističu da je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio federalni proračun za 2020. godinu, kojim je planirano povećanje za sedam milijuna KM.

"Ovim važnim iskorakom potvrđena je spremnost Vlade Federacije BiH da dodatno podrži usmjerenje Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica prema zapošljavanju i stvaranju prilika za novu generaciju povratničke populacije", kazao je federalni ministar raseljenih odoba i izbjeglica Edin Ramić.

Iz FMROI naglašavaju da su javni pozivi realizirani u 2019. godini pokazali da postoji znatno veći interes za realizaciju razvojnih projekata od sredstava koja su bila na raspolaganju.

"Već godinama Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica dobiva pozitivne ocjene revizije, procedure javnih nabavki koje provodimo su primjer drugima, a naš tim svakodnevno radi na tome da sve pozive otvorimo i približimo svakom potencijalnom korisniku. Ponosan sam na činjenicu da smo vratili povjerenje u politike povratka, koje za rezultat imaju i ova značajna uvećanja u proračunu", rekao je Ramić.

Planirana uvećanja su fokusirana na podršku zapošljavanju, mladim povratnicima, stipendije studentima, subvencioniranje prevoza učenika, izgradnju infrastrukture, ali i podršku vjerskim zajednicama.

"U proteklom mandatu smo imali dobru suradnju sa svim vjerskim zajednicama. Rezultat suradnje je realizacija projekata vrijednih oko 7 milijuna KM i mnoštvo završenih i opremljenih vjerskih objekata. Primjerom u praksi smo pokazali važnost nediskriminacije i jednakog tretmana svih zajednica, te se nadam da će i drugi pratiti takve dobre prakse", izjavio je Ramić.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u transferu izdvaja posebna sredstva-stavku za realizaciju programa u regiji Srebrenica, za šta je planirano uvećanje od milijun KM u narednoj godini.

"Sredstva za povratak su sada usmjerena ka razvoju, te želimo ohrabriti sudjelovanje u tome. Sada imamo na raspolaganju 30 milijuna KM za povratak. Pozivamo da na svaku tu marku pomoći osiguramo barem marku ulaganja privatnih investitora i poduzetnika ili lokalne zajednice. Vrijeme je da održivi povratak ne gledamo kao socijalnu temu, već kao priliku za razvojne projekte i zadržavanje ljudskog potencijala, nova ulaganja i važne razvojne prilike za svako mjesto širom BiH", zaključio je Ramić.

Kopirati
Drag cursor here to close