Nek' se vidi

Sebija traži da inspekcija provjeri način prikupljanja glasova za izbor novog rektora UNSA-e

Direktor KUIP KS Fahir Halilović, je u kratkoj izjavi potvrdio je da je KUIP KS zaprimila zahtjeve odnosno prijave za vršenje inspekcijskog nadzora na Univerzitetu u Sarajevu na navedene okolnosti.
Vijesti / Flash | 18. 06. 2020. u 21:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravi za inspekcijske poslove KS podnesen je zahtjev, odnosno prijava za vršenje inspekcijskog nadzora na Univerzitetu u Sarajevu u vezi sa navodnim nepravilnostima sazivanja, održavanja i načina prikupljanja glasova za izbor novog rektora Univerziteta u Sarajevu na 14. elektronskoj sjednici Senata Univerziteta koja je održana 1. lipnja. Kako saznaje Avaz zahtjev je podnijela Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, te Medicinski i Mašinski fakulteti Univerziteta u Sarajevu.

Direktor KUIP KS Fahir Halilović, je u kratkoj izjavi potvrdio je da je KUIP KS zaprimila zahtjeve odnosno prijave za vršenje inspekcijskog nadzora na Univerzitetu u Sarajevu na navedene okolnosti.

Na upit da otkrije podnositelje zahtjeva za inspekcijskim nadzorom, direktor je odgovorio kako je sadržajem odredbi člana 30. Zakona o inspekcijama KS propisano da je nadležna inspekcija obavezna izvršiti inspekcijski nadzor u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, a u roku od osam dana po izvršenom inspekcijskom nadzoru dužna je obavijestiti podnositelja zahtjeva o utvrđenom činjeničnom stanju i eventualno određenim mjerama, te da nije praksa da ova uprava identificira i javno objavljuje podatke o podnositeljima zahtjeva za vršenjem inspekcijskog nadzora.

Također, naglasio je da će postupajući inspektor početkom idućeg tjedna izvršiti inspekcijski nadzor na navedene okolnosti uz strogo poštivanje odredbi Zakona o inspekcijama, te općih načela upravnog postupka, a prije svega načela zakonitosti, materijalne istine i saslušanja subjekta nadzora, te potpune samostalnosti u radu inspektora i slobodne ocjene dokaza, a sve u skladu sa strateškim opredjeljenjem ove uprave na pravno proaktivan i konzistentan pristup u primjeni pravni sredstava u postupcima inspekcijskih nadzora.

Inače, za prvog čovjeka Univerziteta u Sarajevu osim akutualnog rektora Rifata Škrijelja, kandidirali su se i Šaćir Filndra te Elvir Čizmić. Špekuliralo se u proteklo vrijeme da je kandidat za rektora i Ejub Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close