Manje - više isti

Sebija: Ja ne znam koji su Fikretovi

Sebija Izetbegović, prilikom predaje medicinske opreme KCUS-u, kazala je da ovom trenutku KCUS ima 127 respiratora, te da će još dva doći sljedeći tjedan.
Vijesti / Flash | 06. 10. 2020. u 15:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) dr. Sebija Izetbegović, prilikom predaje medicinske opreme KCUS-u, kazala je da ovom trenutku KCUS ima 127 respiratora, te da će još dva doći sljedeći tjedan.

"Imamo 49 mašina za anesteziju, koje bi se mogle koristiti za mehaničku ventilaciju. S ovim brojem bolesnika možemo komotno vladati", istaknula je.

Govorivši o kvaliteti respiratora, kazala je da su to manje-više isti respiratori.

"Respirator je respirator. Svi pacijenti koji imaju mehaničku ventilaciju mogu ići na svaki od ovih respiratora. Respiratori su kineske proizvodnje. Imali smo i ranije iskustva s njima, ali smo prije nekoliko dana stavili u rad i tri koja smo dobili od UAE koji su također kineska proizvodnja. Serviseri iz Beograda su ih stavili u pogon i tad su nam oni objasnili i rekli da su oni svi manje-više isti", navela je.

Na pitanje novinara, jesu li isti kao "Fikretovi" respiratori, misleći na repiratore koje je nabavila firma "Srebrena malina", a zbog čega Tužiteljstvo BiH vodi istragu, dr. Izetbegović je odgovorila:

"Ja ne znam koji su Fikretovi, ovo su Mindray".

Rekla je i da su anesteziolozi vrhunski educirani, te da oni i koji znaju raditi na respiratorima, znaju radit na svim respiratorima.

"Njihova tehnologija je ista i svi znaju raditi. Organizirali smo i kurseve ukoliko se naši anesteziolozi razbole, da i ostali liječnici znaju upravljati respiratorima", rekla je dr. Izetbegović.

Komentirala je i navode da zbog korone su zanemareni drugi pacijenti, odnosno, da se pacijenti žale da ne mogu doći do nekih usluga.

"KCUS obavlja sve dužnosti za koje je registriran. Radimo sve maligne bolesti za vrijeme pandemije. Radimo sva vitalna ugrožavajuća stanja, sve ono što ugrožava život pacijenata. Određena grupa kroničnih bolesnika dobiva savjet od ljekara na drugi način gdje nije potreban direktni kontakt, ali naravno i primarnu i sekundarnu razinu bi trebali preuzeti dio pažnje pacijenta koji nisu životno ugroženi. Ne može Klinički centar jedini voditi brigu o korona bolesnicima i o svim ostalim bolesnicima. Zato postoje još dvije razine. U Sarajevu imamo nešto više od 2.700 zdravstvenih radnika i bilo bi pošteno da svi podijele brigu o bolesnicima", kazala je dr. Izetbegović, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close