Žurnal

Sebija Izetbegović pod istragom zbog utaje

Vijesti / Flash | 29. 06. 2017. u 12:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv Sebije Izetbegović, saznaje Žurnal.

Kako navodi Žurnal, generalna direktorica KCUS-a osumnjičena je za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlasti, a u vezi s krivičnim djelom utaja.

Istraga se, prema informacijama Žurnala, odnosi na odluke Sebije Izetbegović u vezi sa zadržavanjem novca Liječničke komore. Tužiteljstvo KS već je izdalo nalog Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te su istražne radnje u tijeku.

Žurnal podsjeća kako Sebija Izetbegović skoro pet mjeseci nije dozvoljavala da se novac koji su liječnici zaposleni na KCUS-u izdvajali za članarinu prebacuje na račun Liječničke komore. U pitanju je bilo oko 25 tisuća maraka koje su, odlukom direktorice Izetbegović nezakonito zadružni na podračunu KCUS-a.

''Izetbegović je zajedno sa svojim suradnicima Enrom Suljić i Mirzom Dilićem sredinom prošle godine pokrenula kampanju protiv liječničke komore Kantona Sarajevo, jer su njezini čelnici javno kritizirali rad direktorice KCUS-a'', piše Žurnal navodeći kako je, nakon četveromjesečne medijske kampanje, generalna direktorica KCUS-a donijela odluku da novac namijenjen Liječničkoj komori zadrži na računu institucije kojom rukovodi.

"S obzirom da niste odgovorili na pitanja koja su Vam upućena iz KCUS ista ponavljamo i molim da nam pošaljete odgovore hitno. U protivnom će po odluci Kolegija direktora i Koordinacionog odbora KCUS sredstva namijenjena Ljekarskoj komori biti uplaćena za potrebe apoteke tj. naših pacijenata,", navedeno je u pismu kojeg generalna direktorica KCUS-a je uputila Liječničkoj komori KS.

Zadržani novac, međutim, nikad nije preusmjeren čak ni za potrebe Kliničke ljekarne, a njim je isključivo upravljala direktorica Izetbegović.

Uposlenicima KCUS-a je, podsjeća Žurnal, na platnoj listi navedeno da im je odbijena članarina za Liječničku komoru, ali novac nije završio tamo gdje je I trebao.

Na Žurnalu je tada objavljeno da direktorica Izetbegović tako počinila krivično djelo utaja, jer je u članu 290. Krivičnog zakona FBiH, stav 1. navedeno: "Tko s ciljem da sebi ili drugom pribavi imovinsku korist, protupravno zadrži tuđu pokretninu koja mu je povjerena, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine''.

Nakon što su čelnici Liječničke komore podnijeli prijavu Tužiteljstvu Kantona Sarajevo, uslijedile su provjere. Prvo je od SIPA-e zatraženo da se sa KCUS-a izuzme dokumentacija o ovom slučaju, a nakon što je izuzeta dokumentacija analizirana postupajući županijski tužitelj donio je i formalnu naredbu o provođenju istrage.

Kao glavnoosumnjičena za ovo krivično djelo označena je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close