Kupovanje glasova

SDU traži da se Narodnoj stranci radom za boljitak zabrani sudjelovanje na izborima

Vijesti / Flash | 22. 07. 2014. u 14:07 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom medijskih napisa o lošem upravljanju javnim preduzećima PD "Butmir", Veterinarska stanica Kantona Sarajevo i JP "Neretva", Kantonalni odbor Socijaldemokratske unije (SDU) Sarajevo danas je priopćio da pojedinim javnim poduzećima Kantona Sarajevo, poput nabrojanih, ne upravlja niti Skupština niti Vlada Kantona Sarajevo.

Iz te stranke navode da su resorni ministri i Vlada Kantona Sarajevo postali taoci interesa pojedinih zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo, kao u slučaju upravljanja PD "Butmir", Veterinarskom stanicom Kantona Sarajevo i JP "Neretva", gdje se kadrovi Narodne stranke radom za boljitak (NSRB) pitaju i odlučuju o svemu.

Ističu da je rezultat takvog "gazdovanja" spomenutim javnim poduzećima katastrofalan, jer je Veterinarska stanica Kantona Sarajevo izgubila licencu za laboratorijska ispitivanja, a PD "Butmir" i JP "Neretva" kubure s isplatama plaća uposlenicima.

Također, dodaju da je za to vrijeme Narodna stranka Radom za Boljitak (NSRB), za četiri godine mandata i vođenja resora poljoprivrede u Vladi Federacije BiH, podijelila 250 milijuna KM poticaja isključivo svojim članovima i bližim srodnicima braće Lijanović, te da se tim novcem plaća politička kampanja te stranke.

KO SDU Sarajevo izrazio je zabrinutost činjenicom da agencije za zaštitu zakonitosti toleriraju medijske napise u vezi lošeg poslovanjem pobrojanih javnih poduzeća koje vode kadrovi NSRB, posebno ako se uzme u obzir da se protiv kadrova NSRB-a već vode sudski procesi za malverzacije u procesu podijele poljoprivrednih podsticaja, izbornih prevara i terorizma.

Podsjećaju da je SDU predlagao i izvanredne izbore za Skupštinu Kantona Sarajevo, jer je evidentno da su se pojedini zastupici svojim ponašanjem i djelovanjem izdigli iznad i Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, a samim tim i iznad zakona.

SDU BiH je uputio apel nadležnim organima da, uzimajući sve činjenice u obzir, osiguraju svim političkim subjektima ravnopravan tretman u skladu sa Zakonom tokom predizborne kampanje za opće izbore 2014. godine.

KO SDU Sarajevo traži od nadležnih agencija za zaštitu zakonitosti da reaguju na napise u medijima, optužnice i dokaze o pomenutim nezakonitim radnjama.

''SDU ponavlja zahtjev da NSRB-u bude zabranjeno sudjelovanje na izborima, jer se služi kupovinom glasova i zloupotrebljava socijalni status građana, što je kazneno djelo za koje pred sudom već odgovaraju neki od članova NSRB-a'', priopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću KO SDU Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close