Deklaracija

SDS: Protiv ugrožavanja mira radi državne samostalnosti

Vijesti / Flash | 10. 05. 2015. u 14:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napuštanje Daytonskog mirovnog sporazuma je najveća prijetnja opstanku Republike Srpske, kaže se u deklaraciji usvojenoj na današnjoj Izbornoj skupštini Srpske demokratske stranke (SDS) i naglašava da se neće prihvatiti da, zbog osobnih interesa, bude ugrožen mir radi državne samostalnosti koja ne bi bila priznata od strane drugih političkih faktora, kako u BiH tako i u međunarodnim odnosima.

''Avanturistička politika koju vodi SNSD je skoncentrirana na obmanu naroda u cilju oživljavanja podrške posustaloj stranci. Republika Srpska ima značajan nivo zaštite svojih interesa u Bosni i Hercegovini garantiranih Daytonskim sporazumom i nećemo prihvatiti da zbog osobnih interesa bude ugrožen mir radi državne samostalnosti koja ne bi bila priznata od strane drugih političkih faktora, kako u BiH tako i u međunarodnim odnosima'', stoji u ovom dokumentu uz stav da “Srbi s ove strane rijeke Drine ne smiju nikada više biti moneta za potkusurivanje tuđih interesa.

SDS je kao programske politike naglasio borbu protiv kriminala i korupcije.

''Prvi neophodan korak u pravcu obnove društva je bezrezervna borba protiv kriminala i kriminalizacije društva. Samo na taj način moguće je povratiti kredibilitet institucijama RS, ponovo vratiti osjećaj opće društvene pravde i, na kraju, otvoriti prostor za zdrav ekonomski život. Zakon o porijeklu imovine, koji je predložila SDS, promatramo kao neophodan korak u tom pravcu. To za nas nije samo zakon, već način da se isprave nepravde prethodnog razdoblja'', stoji u deklaraciji.

U ovom dokumentu se upozorava da je generalna kriza objektivna dijagnoza trenutnog stanja u RS.

'Republika Srpska je u stanju duboke krize u svim segmentima života: od krize legitimiteta političkih institucija, političke krize, ekonomske, kulturne, pa sve do krize morala'', navodi se u ovom dokumentu.

Ekonomska kriza se ogleda u svim ključnim makroekonomskim pokazateljima od BDP-a, vanjskotrgovinskog deficita, nezaposlenosti, te naročito stalno rastuće zaduženosti.

Više je nedvosmislenih naznaka da je RS trenutno, kako se dodaje, u opasnosti da bez vanjske financijske intervencije ne može financirati tekuće proračunske obaveze u punom kapacitetu. Aktualna vlast, smatraju, nije se pokazala sposobnom da provede efikasne mjere i svela je svoje akcije na dvije dugoročno pogubne politike: daljnje zaduživanje i/ili prodaju strateških resursa.

''Kriza institucija je producirana cijelim nizom skandala. Kredibilitet našeg pravnog sustava je duboko poljuljan kao i povjerenje naroda u državu i vladavinu prava. Politički moćnici i njihovi štićenici pokazuju se kao nedodirljivi i iznad institucija sistema. Kriza legitimiteta političkih institucija proizvod je instrumentaliziranja države od strane nositelja političke vlasti i njihovo podređivanje interesima pojedinaca iz vladajuće stranke'', navodi se u deklaraciji.

SDS ističe da je kriza morala posljedica ovakvog stanja u društvu.

''Korupcija se iz političkih institucija i ponašanja nositelja vlasti, prelila u sve sfere društva otvarajući prostor za sve vrste moralne dekadencije. Politički devijantne pojave, kao što su izborna korupcija, trgovina poslaničkim mandatima, sveopća korupcija unutar administrativnog aparata, skandalozno ponašanje pojedinih nositelja najviših državnih funkcija i sl., potpuno su devastirale moralne vrijednosti našeg društva'', ukazuje SDS.

Sporazum političkih stranaka u BiH koji je postignut po zahtjevu EU i koji predviđa stavljanje u prvi plan ekonomski razvoj i borbu protiv siromaštva ima podršku SDS-a.

To je i glavni uvjet opstanka Republike Srpske, jer, dodaje se, siromašna i zaostala Republika Srpska je lak plijen svojim neprijateljima.

Ključna pitanja društva u RS su, kako se navodi, u trenutnoj situaciji jesu privredni rast i zapošljavanje.

''Nužnim mjerama u tom pravcu smatramo: politiku javne potrošnje opravdane razvojnim planovima, politiku štednje i rezanja proračunskih troškova koji nisu korisni i nužni, politiku novog zapošljavanja, stavljanje pod kontrolu kaotičnog zaduživanja, uvođenje reda u zdravstveni i mirovinski sustav, financijsku transparentnost, te uvođenje reda u bankarskom sektoru. Potrebna nam je vlada koja bi imala hrabrosti da, prvi put u postdaytonskom razdoblju, provede sveobuhvatne reforme cjelokupnog ekonomskog sustava'', navodi SDS.

Smatraju da je potrebno provesti široku platformu decentralizacije te ć se zalagati za spuštanje političke moći prema lokalnom nivou.

U SDS-u su posvećeni integracijama u Europsku uniju, a to ni na koji način ne znači i distanciranje od suradnje s prijateljskim zemljama i narodima koji nisu članovi EU.
Naglašavaju i da žele da se obnove vrijednosti kao što je sloboda i odgovornost, jednakost i pravda, solidarnost i supsidijarnost.

Skupština SDS-a je u dosadašnjem radu usvojila i izmjene Statuta stranke.

 

Mladen Bosić ponovo je izabran za predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS).

Na Izbornoj skupštini SDS-a, u Banjoj Luci, za Bosića je glasalo 266 od 435 delegata SDS-a, koliko ih prisustvuje Izbornoj skupštini SDS-a.

Tajno glasanje je pokazalo da je Bosićev protukandidat Mićo Mićić poražen ubjedljivom većinom delegata Izborne skupštine SDS-a.

Mićić je dobio 161 glasa.

 

Kopirati
Drag cursor here to close