Neće predložiti kandidata

SDPBiH: Nećemo činiti izvršnu vlast u Federaciji BiH

Vijesti / Flash | 27. 01. 2015. u 16:55 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH članovi Predsjedništva su još jednom jasno ponovili stav da kadrovi SDPBiH neće činiti izvršnu vlast u Federaciji BiH te da neće predložiti svog kandidata za potpredsjednika većeg bh. entiteta.

Na sjednici je izrečen stav da je SDPBiH svjestan svoje pozicije, ali je još svjesniji pozicije stranaka koje čine novu parlamentarnu većinu, pa je očekivano da te stranke na sebe preuzmu punu odgovornost i priznaju da nisu u stanju formirati vlast prema Ustavu i zakonima FBiH, javlja Fena.

''Ipak, SDPBiH je odgovorna stranka koja neće dozvoliti da dođe do blokade formiranja vlasti te će, u skladu sa odlukama organa partije, pomoći u njenom formiranju'', navodi se u priopćenju.

Naglašeno je da SDPBiH, do jučer, nije dobila nijedan službeni poziv za pokušaj pronalaženja rješenja koji će odblokirati proces uspostave vlasti.

Ističu da je prvi službeni poziv rezultirao današnjim sastankom čelnika SDPBiH, SDA i DF, a rezultate tog sastanka razmatrat će članovi Glavnog odbora SDP BiH na sjednici 31. siječnja u Tuzli, koji će donijeti definitivan stav oko formiranja vlasti u FBiH, priopćeno je iz Centra za informiranje SDPBiH.

''Bilo bi dobro da Socijaldemokratska partija (SDP) BiH bude dio rješenja situacije. Ona se može riješiti i na drugi način, ali to bi već bila politička trgovina i ja u tome ne želim sudjelovati'', izjavio je lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić uoči popodnevnog trilateralnog sastanka u Sarajevu, čiji su sudionici osim njega, i predstavnici SDP-a BiH te Stranke demokratske akcije (SDA).

Kopirati
Drag cursor here to close