Blokada računa bolnica

SDP: Vladajuća koalicija u HNŽ je ogledalo nebrige za zdravlje građana

Vijesti / Flash | 06. 07. 2016. u 17:10 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Blokada bolnica od strane porezne uprave predstavlja potez koji sve posljedice desetljetne loše politike u upravljanju zdravstvom prebacuje, u potpunosti i isključivo, na pacijente i zdravstvene radnike'', stoji u priopćenju koje potpisuje Županijski odbor SDP-a HNŽ.

''Svjedočimo potezima vrhunskog političkog pragmatizma vladajuće koalicije, koja je odlučila da godine nerada njihovih stranaka i prethodnih kadrova, prelomi potezom opasnim za život građana Hercegovačko-neretvanske županije, bez da se vidi namjera aktiviranja instrumenata sustava, koji trebaju utvrditi čija je odgovornost za stanje u kojem smo se danas našli. U HNŽ više nema straha od epidemija. Ovdje je svaka bolest smrtonosna. Vlast nam poručuje da nije istina kako se u HNŽ zdravstvene usluge naplaćuju. Ovdje možete da umrete potpuno besplatno'', navodi se dalje u priopćenju.

Iz SDP-a HNŽ ističu i da ''nevjerovatno zvuči da Vlada HNŽ, koja se mjesecima hvali stabilnošću javnih financija, nije u stanju značajnije intervenirati u sanaciji određenih dugovanja bolnica, kako bi sustav nastavio funkcionirati u interesu društvene zajednice i njenih građana''.

''SKB sam nije u mogućnosti popraviti aparat srce-pluća jer ga vlast financijski ne podržava. Vladajuća koalicija, ovakvom nebrigom, ispunjava predizborna obećanja građanima, poručujući im da je i infarkt, kakav god bio, ipak od srca. Očigledno je da su tematske sjednice po pitanju zdravstva bile isključivo politički marketing, koji za rezultat nisu imali niti jednu ozbiljnu namjeru niti mjeru za poboljšanje uslova zdravstva, što je više nego potvrđeno posljednjih dana.

Tematskim sjednicama su valjda htjeli da građanima predstave kako je medicina u HNŽ izuzetno napredovala. Nema više bolesti od koje čovjek ne može da umre. Za vlastodršce je život jeftin, samo mu je održavanje skupo.

Danas smo svjedoci kako je model nacionalno podijeljenog zdravstva doživio kolaps na ekonomskim principima te smo svi zajedno odgovorni da kreiramo novi model organizacije, koji će biti karakteriziran savjesnim upravljanjem, održivim financiranjem i stalnom borbom protiv korupcije.

I dok bolnice grcaju u dugovima, a pacijente šaljemo u druge kantone na liječenje,za to vrijeme oni koji su najodgovorniji za stanje bolnica šalju svoje ljude direktno u ministarstva i agencije, daleko od očiju javnosti,zapošljavajući stranačke ljude i opterećujući budžet koji bi se mogao iskoristiti i za sanaciju dijela duga bolnica.

Njima je očito mnogo važnije novac preusmjeriti u predizborno zapošljavanje vlastitog biračkog tijela nego u stvarne potrebe građana HNŽ. Niti jednoj od vladajućih stranaka nije ni na kraj pameti da se odluči na taj potez jer njima je stranačko upošljavanje i upravljanje milijunima u županijskim dravstvenim fondovima ispred zdravlja i interesa građana.

Rješenje problema sa blokadama i dugom zdravstvenih ustanova moguće je samo na jedan način, a to je podizanje nadležnosti zdravstva sa razine županije na razinu države Bosne i Hercegovine, čime bi se objedinili fondovi, a pacijenti dobili pravo na zdravstveno osiguranje u cijeloj zemlji.

Ovo blagostanje, koje su nam obećavali i u koje nas uvjeravaju, je zaista više nepodnošljivo! Vi ste nas vodili u reforme, u bolju budućnost. Vi nas od nje i spašavajte'', poručuju iz Hercegovačko-neretvanskog SDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close